Analytici: Nezaměstnanost v květnu klesla tradičně díky sezonním pracím

Nezaměstnanost v květnu klesla tradičně díky sezonním pracím. Na trhu práce je stále nedostatek zaměstnanců, a to navzdory migraci z Ukrajiny, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. V dalších měsících by nezaměstnanost měla podle nich přestat klesat, ale zároveň výrazněji nevzroste. Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu proti předchozímu měsíci o další desetinu procentního bodu na 3,2 procenta, oznámil dnes Úřad práce ČR. Loni v květnu byla nezaměstnanost v Česku 3,9 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Pokles nezaměstnanosti v tuto roční dobu je typický a souvisí s tradiční sezonností a příchodem teplejšího počasí. Podíl nezaměstnaných osob je tak nejnižší od března 2020, než začal trh práce ovlivňovat příchod pandemie," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Pokles míry nezaměstnanosti se v květnu vzhledem k vrcholícímu náboru sezonních pracovníků dal očekávat, jelikož zaměstnavatelé potřebují mít nabízené pracovní pozice na léto již ideálně pokryté, vysvětlil generální ředitel personální agentury Randstad ČR Jacek Kowalak. Brigádníky podle něj nabírají především v gastronomii, zemědělství, cestovním ruchu a výrobě.

"Meziroční pokles nezaměstnanosti se ovšem zmírnil na 0,7 procentního bodu, což představuje nejmírnější meziroční pokles od letošního ledna," upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Na tuzemském trhu práce podle něho i nadále trvá hlad po zaměstnancích, vzhledem k předpokládanému ochlazení výkonu české ekonomiky by ale v dalších čtvrtletích měly podle něj tlaky na trhu práce v podobě nedostatku pracovníků polevit. Nicméně nepředpokládá, že by se nezaměstnanost měla vydat k růstu.

Navzdory ne zcela ideálnímu ekonomickému klimatu zatím na českém trhu práce nejsou patrné výraznější známky ochlazování, doplnil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Míra nezaměstnanosti sice zůstává nad předpandemickým minimem (2,6 procenta), ovšem volných pracovních míst na trhu je momentálně podobné množství jako tehdy. "Žádné dramatické negativní důsledky příchodu uprchlíků z Ukrajiny pro české zaměstnance tak z oficiálních statistik nejsou patrné a uchazeči o zaměstnání nadále tahají za výrazně delší konec provazu. Ani klopýtání českého průmyslu, který se potýká s nedostatkem výrobních vstupů a zdražujícími energiemi se zatím na úřadech práce významně neprojevilo," dodal Hradil.

Analytička Komerční banky Jana Steckerová míní, že celkově se nezaměstnanost již blíží svému dnu a v závěrečných měsících letošního roku ji čeká obrat k mírným růstům. Nasvědčují tomu i předstihové indikátory, kdy z průzkumu PMI vyplynulo, že zaměstnanost v květnu vzrostla nejméně od října loňského roku. Na firmy i zákazníky již podle ní začínají doléhat neúměrně vysoké ceny vstupů, což bude nabírání nových zaměstnanců brzdit. Za celý letošní rok očekává podíl nezaměstnaných v průměru 3,3 procenta, v příštím roce pak kolem 3,5 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky