Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Utrácíme desítky milionů za Vojenský vlečkový úřad. Experti ho neznají

Utrácíme desítky milionů za Vojenský vlečkový úřad. Experti ho neznají

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Už šestnáct let odsává Vojenský vlečkový úřad desítky milionů korun ze státního rozpočtu, a přesto o jeho existenci neví ani zákonodárci specializující se na branně bezpečnostní politiku. Informace přinesly coby první díl seriálu o přebujelé byrokracii pondělní Lidové noviny (LN).

Například v loňském roce tento úřad spolykal 24 milionů. Náplní práce jeho devíti zaměstnanců je péče o 17 železničních vleček zajišťující přístup do vojenských prostorů, základen a skladů, které patří armádě. "Minimálně jednou za čtrnáct dní na nich něco jezdí. Dohromady to dá až šedesát kilometrů," přiblížil vytíženost úřadu jeho ředitel Miroslav Palacka. Jen pro pořádek majetek úřadu čítá devět lokomotiv, 48 cisteren (z nichž některé pronajímá) a 25 krytých vozů.

Na možnost jeho rozpuštění Palacka namítá, že kdyby práci jeho lidí dělal někdo jiný, přišlo by to státní kasu mnohem dráž. Navíc jeho existence vyplývá ze zákona a podle jeho slov by zrušení úřadu musela předcházet jeho změna.

O existenci vlečkového úřadu nemají tušení ani ostřílení matadoři v oblasti armádních záležitostí. "Zní to jako silvestrovský vtip. V životě jsem o tom neslyšel. Co nejdřív volám ministrovi, abych se zeptal, co ta instituce dělá a proč," neskrýval překvapení třeba šéf výboru pro obranu Jan Vidím (ODS).

Témata:  armáda ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:59

Předpověď počasí na noc a čtvrtek 25. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se středem nad Severním mořem, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy