Polovina zaměstnanců není v práci spokojena. Peníze již nejsou hlavní motivací ke změně

Třetina zaměstnanců není spokojena s jejich současnou prací, téměř polovinu lidí pak jejich kariéra vůbec nenaplňuje. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti First Direct, do které se zapojilo více než dva tisíce lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle výzkumu čtyři z deseti lidí plánují v příštích dvou letech změnit kariéru. Hlavními důvody jsou nastolení lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a získání nových dovedností.

Z aktuálního výzkumu bankovní společnosti First Direct vyplývá, že každý třetí pracující není ve svém současném zaměstnání spokojen, 47 % lidí pak jejich práce nenaplňuje vůbec. Právě proto změnu kariéry plánují v příštích dvou letech čtyři z deseti lidí, a to nezávisle na jejich věku. To potvrzují i aktuální statistiky, dle kterých chce 42 % lidí nad 45 let v příštích dvou letech změnit práci. Čtvrtina respondentů si pak změnu kariéry nemůže dovolit a pětina populace se na změnu práce cítí příliš stará.

Peníze již nejsou hlavní motivací ke změně práce

Mezi hlavní důvody pro změnu práce patří podle studie zejména nutnost zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a získání nových dovedností. „Zatímco třetina pracovníků se prostřednictvím změny práce snaží nastolit lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, čtvrtina respondentů chce změnit svou kariéru, aby se naučila nové dovednosti,“ komentovala výsledky výzkumu Darina Wiedermann Janíčková, jednatelka personální agentury Talentica.cz, zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků. „Peníze již nejsou hlavním faktorem pro změnu zaměstnání. Lidé se chtějí naučit nové dovednosti nebo dělat něco, co je osobně uspokojuje. Téměř každý pátý člověk proto zvažuje za alternativní kariéru oblast výuky, ošetřovatelství či charitativní činnost,“ dodala Janíčková.

Zaměstnanci volí nejčastěji vlastní podnikání

Po odchodu ze zaměstnání pracovníci nejčastěji zahajují vlastní podnikání nebo začínají pracovat sami na sebe. Pro tuto změnu by se rozhodlo téměř 20 procent starších zaměstnanců a 21 % lidí mladších 25 let, kteří již potřebné kroky zahájili. Tento trend potvrzují i statistiky z České republiky, dle kterých si chce založit vlastní firmu více než polovina zaměstnanců. „Lidi nejvíce láká možnost získat více příležitostí a zejména svoboda a možnost uspořádat si čas podle sebe. Flexibilita je mezi českými zaměstnanci v současnosti hodně populární,“ vysvětluje Darina Wiedermann Janíčková s tím, že ačkoliv vlastní podnikání přináší mnohem více svobody, od lidí vyžaduje i více zodpovědnosti a odvahy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky