Veterináři vrátili do Polska 200 tisíc vajec

Státní veterinární správa zajistila v olomouckém Kauflandu zásilku polských vajec nejasného původu. Inspektoři nařídili vrátit vejce, kterých jejich výrobce Ovotek Sp.z.o.o. dodal do 46 českých prodejen celkem 200 tisíc, zpátky do Polska.

660
reklama

Polský výrobce při chovu slepic používá takzvané obohacené, ale i neobohacené klece, které jsou od začátku roku v Evropské unii zakázané, informovali v pátek kontroloři. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) přitom vydal už koncem loňského roku českým kontrolním orgánům pokyn, aby se vejce z neobohacených klecí na tuzemský trh nedostala.

"Podobně budeme postupovat proti všem zjištěným případům. Je nemyslitelné, aby byli domácí producenti poškozováni na vlastním trhu tím, že respektovali požadavky evropské legislativy," uvedl Bendl.
 
Podle Státní veterinární správy se mají zpět do Polska vrátit vejce "A" se značením čísla producenta na vejci 3 PL 30221304. Jde o šarže šarže Best Farm čerstvá vejce 30 ks, hmotnostní skupina M, minimální trvanlivost 5.2.2012 a Best Farm čerstvá vejce 10 ks, hmotnostní skupina M, spotřeba také 5.2.2012.
 
Evropská unie nařídila v roce 1999 producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro své chovy klece, které slepicím poskytují lepší životní podmínky. V dodržování směrnice ale nebyly všechny členské země důsledné, a někde producenti vajec potřebné investice neprovedli.
 
Výrobci bez nových klecí tak mají konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady musí promítnout do ceny vajec. České ministerstvo zemědělství na problém upozornilo už v listopadu 2011. Všichni čeští drůbežáři už novou technologii používají.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky