Trumpova politika oslabí dolar. Cena zlata raketově poroste

Poptávka po zlatě celosvětově roste od roku 2001 v průměru o 18 procent ročně. Za zvyšujícím se zájmem o zlato stojí rostoucí životní úroveň v Číně a Indii i vysoká poptávka investorů z USA a Evropy. Vyplývá to ze zprávy Světové rady pro zlato.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Investoři se podle ní po krizi z let 2008 až 2009 zaměřili na žlutý kov jako na bezpečnou alternativu vůči akciím a dluhopisům. Cena zlata vyjádřená v dolarech se nyní ale dotkla pětitýdenních minim. Dnes se pohybuje okolo 1316 dolarů za unci.

Důvodem aktuálního poklesu ceny je silnější dolar a citelný růst výnosů klíčových amerických dluhopisů. Cenu zlata ale zásadně ovlivňuje zahraniční politika. V důsledku aktuálního vývoje na korejském poloostrově z minulého týdne poklesla poptávka po zlatě na papírových trzích v podobě certifikátů. Naopak zájem o fyzické zlato podle zprávy vzrostl.

Trumpova politika oslabí dolar a posílí zlato

“Politika prezidenta Donalda Trumpa povede k vysoké rozkolísanosti trhů, k silnému zadlužování USA a oslabení dolaru. Slabý dolar bude mít za důsledek významný nárůst ceny zlata. Rizikem pro trhy se stává rostoucí inflace a růst úrokových sazeb. Zlato letos pravděpodobně dosáhne ceny 1500 dolarů za unci,“ říká analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Velký potenciál má stříbro, jehož cena by mohla vystoupat až o 50 procent, uvedla agentura Bloomberg. Stříbro prozatím zaostává za ostatními kovy. Historické zkušenosti však naznačují, že by v blízké době mohlo nastartovat cenový růst, a to až o 50 procent a více. Stříbro má na zdražení velký prostor, poměr ceny zlata a stříbra vystoupal na hodnoty 1:82, dlouhodobý průměr je přitom 1:50. 

„Škála ekonomických, finančních a politických problémů, kterým čelí svět i individuální investoři, pravděpodobně povede k nárůstu poptávky po stříbru,“uvádí ve zprávě společnost CPM Group. Zároveň se podle ní stále zvyšuje poptávka po stříbru ze strany průmyslu i zájem o stříbrné šperky. Stříbro je v současnosti velmi podhodnocenou komoditou, má proto k budoucímu růstu široký prostor. 

„U zlata, stříbra a platiny se ale dále očekává významný růst. Zřejmě už v roce 2019 překonají maxima z roku 2011.Investoři do fyzického zlata obvykle využívají cenových korekcí k dokoupení drahých kovů, aby svá portfolia více diverzifikovali a chránili se tak před budoucími riziky,“ říká Pavel Ryba. Dnes se cena zlata pohybuje okolo 1316 dolarů za unci.

Těžba zlata bude postupně klesat

Producenti drahých kovů ale mezitím hlásí, že těžba zlata bude postupně klesat. V posledních letech jim chyběly prostředky na investice do rozvoje technologií a průzkumu nových nalezišť. Předpokládají proto postupný útlum těžby. Pokles nabídky v souvislosti se stále rostoucí poptávkou po fyzickém zlatě může vystřelit ceny zlata velmi vysoko.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky