Čeští dolaroví milionáři radí: Jak nejlépe investovat peníze?

Více než stovka bohatých Čechů se zúčastnila průzkumu, v němž měli říct, kam nejraději investují. Naprostým vítězem se staly nemovitosti, pak akcie. Ale ani milionáři nezanedbávají investice do vzdělání či zdraví. Informuje o tom iHNed.cz.

reklama

Průzkum si nechala vypracovat finanční skupina J&T a provedla ho pro ni společnost Perfect Crowd. Ptala se celkem 106 respondentů, jejichž mejetek převyšuje jeden milion amerických dolarů. A z velké části šlo o podnikatele, kteří si peníze vydělali vlastním úsilím a vědí tedy, jak s nimi zacházet.

Milionáři si měli vybrat, kam by investovali jeden milion korun a kam deset milionů. Z výzkumu, který proběhl na přelomu dubna a května, vyplynulo, že 1 milion by nejčastěji uložili na termínovaný vklad. K tomu by se uchýlilo 22 procent respondentů.

Patnáct procent z nich by investovalo do akcií. Ale dalších 16 procent by, možná překvapivě, dalo tuto částku na své koníčky či cestování. 13 procent by peníze vložilo do realit, 8 procent do komodit a 4 procenta dotázaných by investovaly do svého zdraví.

Nezanedbávají ani vzdělání sebe nebo svých dětí, a proto by částku vložili i do něj. Někteří by peníze uložili do umění, jiní do fondů.


10 milionů? Nemovitost

Pokud by měli k dispozici částku 10 milionů, už by ji ukládali jinak. Téměř dvě třetiny z dotázaných (59 procent) odpověděly, že by ji investovaly do nemovitosti. To je podle zjištění iHNed.cz trochu překvapivé - odborníci se prý v reálu setkávají s požadavkem, aby peníze nesly fixní výnos.

Více než třetina z nich by také uložila peníze do dalšího oblíbeného nástroje - akcií. Třináct procent by je investovalo do svého podnikatelského záměru či do komodit, 8 procent do dluhopisů a 7 procent opět do vzdělání.

Z výzkumu vyplynulo, že nadpoloviční většina (59 procent) respondentů volí bezpečnější investice. Zbylých 41 procent je ochotno riskovat. Tento trend potvrzuje i ředitel oddělení Wealth Management v Citibank Pavel Drahotský.

"Sílící proud tvoří více spekulativní investoři vyhledávající riziko, kteří očekávají zejména významnější růst inflace," cituje ho iHNed.cz.

Témata: investice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky