Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek předpovídá, co nás čeká v roce 2012

České hospodářství podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) v roce 2012 s největší pravděpodobností zaznamená mírný pokles. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Kalousek v souvislosti s dluhovou krizí eurozóny zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál tři možnosti, které českou ekonomiku čekají. Nyní ale podle něj nikdo neví, jaký scénář nás čeká. "Scénář, který pokládám za realistický je ten, že se eurozóna s krizí bude potýkat ještě poměrně dlouho, několik let, ale nedojde k systémovému kolapsu. V takovém případě předpokládám v příštím roce mírnou recesi, to je ten scénář malé minus," uvedl pro Radiožurnál v pondělí Kalousek. Ten zmínil ale i další dva scénáře - "optimistický a silně pesimistický". Ten optimistický by podle něj znamenal, že "eurozóna vybere zatáčku a zvládne svoji krizi, pak není vyloučeno, že můžeme mít i mírný hospodářský růst, i když jen v desetinkách".

"Nicméně když nějaký systém čelí krizi, může také přijít systémový kolaps, kdy se téměř zastaví krevní oběh organismu, tedy peněz v ekonomice, a to by pak znamenalo hluboký propad hospodářství se všemi sociálními i rozpočtovými důsledky. Pevně doufám, že takový scénář nenastane, nicméně bylo by nezodpovědné se na něj nepřipravovat, protože není vyloučen," řekl dále v rozhovoru pro Radiožurnál Kalousek. Podle mluvčího ministerstva financí Jakuba Haase budou všechny tři scénáře zveřejněny v lednu.

Podle poslední makroekonomické prognózy ministerstva financí by přitom tuzemská ekonomika měla v roce 2012 růst o jedno procento. V letošním roce by podle poslední prognózy ministerstva financí měla česká ekonomika vzrůst o 2,1 procenta.

Pro rok 2012 je plánován státní rozpočet se schodkem ve výši 3,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ten ale počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procent.

Témata:  ekonomika Miroslav Kalousek krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy