Stabilita světa se hroutí, trhy jsou v ohrožení, uvádí nová analýza

Svět je v tuto chvíli více nestabilní, než tomu bylo během války ve Vietnamu. Uvádí to server Business Insider, podle kterého světové trhy stále více ovlivňuje geopolitické riziko.

Ilustrační fotografie
reklama

Server poukazuje na to, že titulní stánky novin plní nejen komplikované vztahy USA a Ruska, ale také zprávy ze Severní Koreje nebo Kataru. „Indexy geopolitického rizika jsou nyní na vysoké úrovni ve srovnání s posledními 100 let,“ píše server s odkazem na nové údaje.

Tyto indexy sice nejsou na takové úrovni, jako byly v době první a druhé světové války, 11. září nebo invaze do Iráku, na druhé straně jsou ale vyšší než v době války ve Vietnamu a před šestidenní válkou.

Business Insider poukazuje, že geopolitická nestabilita je historicky spojena s děním na ropných trzích, protože napětí a konflikty mohou ovlivnit množství produkce ropy a její vyšší ceny. Pokud tedy vezmeme v úvahu současné geopolitické riziko a porovnáme ho z posledními 100 lety, je poměrně vysoké, píše server.

Na druhé straně však server Statista poukazuje, že přes všechny konflikty, jako je ten na Ukrajině, boje s Islámským státem v Iráku a Sýrii, problémy v Libyi, nebo třeba skupinu Boho Haram, žijeme v míru, který téměř nemá obdoby. Marně bychom totiž v dějinách hledali dobu, kdy na světě panoval větší mír.

Infographic: We Live in Peaceful Times | Statista You will find more statistics at Statista

Graf ukazuje vývoj počtu úmrtí v ozbrojených konfliktech na 100 tisíc obyvatel v celosvětovém měřítku od dob druhé světové války. Na počátku 50. let, v době Korejské války, tento počet přesahoval 20, v 70. letech během eskalace války ve Vietnamu už to bylo o více než polovinu méně. I když v 80. letech následovala irácko-íránská válka a později řada dalších konfliktů na Blízkém východě, počet úmrtí ve válkách i nadále klesal.

Proč má tedy tolik lidí stále pocit, že svět je divočejší místo než kdy jindy?  Jedním z důvodů je rostoucí zájem médií: dnešní války jsou vysílány živě, stále zůstávají na očích veřejnosti. Zprávy o střetech v minulých desetiletích - například válka v Kongu se stovkami tisíc obětí – nebyly tolik mediálně pokrývány, vysvětluje server.

Za hrozivý pak ale Statista označuje fakt, že je počet úmrtí ve válkách poslední době opět na vzestupu, a to především kvůli pokračujícímu konfliktu v Sýrii. Nicméně situace není zdaleka tak krvavá jako v letech devadesátých, osmdesátých, sedmdesátých nebo šedesátých.

Témata: Země | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky