Stát škrtl půl miliardy menším výrobcům elektřiny

Ve stínu cenových verdiktů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zaniklo jiné rozhodnutí - úřad pod vedením Aleny Vitáskové od roku 2012 zrušil příspěvek, který ještě letos dostávali menší výrobci elektřiny za to, že šetří ztráty v distribuční soustavě. Informuje o tom středeční vydání deníku E15.

660
reklama

Celkově jde o více než půl miliardy korun ročně. Na zrušení podpory pro decentrální výrobu elektřiny doplatí zvláště teplárny nebo fotovoltaické elektrárny. „Jsme překvapeni, že to vypadlo. Toto rozhodnutí poškozuje teplárny,“ řekl deníku E15 ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Úspora, kterou svými dodávkami elektřiny zajišťují menší zdroje, je podle něj neoddiskutovatelná. Když totiž do sítí nižšího napětí, které spravují firmy ČEZ či E.ON, musí protékat elektřina z velkých elektráren, znamená to ztráty, jež právě menší zdroje svými dodávkami nahrazují.

Regulační úřad ale namítá, že situace se změnila. Vzhledem k rozmachu fotovoltaických elektráren totiž dosáhla rozptýlená výroba elektřiny značných rozměrů. „V mnoha uzlových bodech soustavy dochází ke změnám toku energie od nižších napěťových hladin k vyšším a dodatečná výroba by ztráty naopak zvyšovala, nikoli šetřila,“ uvedla mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová. Podle některých dohadů úřad rozhodoval pod tlakem distribučních společností, který souvisel s konkurenčním bojem. Zatímco ČEZ uvádí, že mu vyplácení příspěvku žádné komplikace nepůsobilo, E.ON na otázky deníku E15 neodpověděl.

Potíž byla zřejmě i v tom, že příspěvek neměl oporu v zákoně. ERÚ tak mohl čelit riziku, že distribuční společnost odmítne příspěvek vyplácet. „Nejedná se o kategorii ceny, kterou by byl úřad povinen ze zákona stanovit. Mělo-li by se v tomto ohledu něco měnit, je tak možné učinit pouze na základě změny energetického zákona,“ zdůrazňuje Lehnerová.

Mluvčí ČEZ Eva Nováková potvrdila, že distribuční společnost této největší energetické skupiny v Česku ještě letos vyplácí příspěvek na decentrální výrobu ve výši zhruba 450 milionů korun. Celkově šlo podle ERÚ asi o 550 milionů. O tyto peníze tedy menší zdroje přijdou. Podobně jako ERÚ, také Nováková z ČEZ argumentuje změněnou situací i nesouladem s platným zákonem: „Rozhodnutí ERÚ vnímáme jako sladění rozsahu regulovaných cen s aktuálním zněním Energetického zákona, kde příspěvek na decentrální výrobu mezi regulovanými cenami zařazen není.“

Rozhodnutí úřadu Aleny Vitáskové zapadá do jeho celkové snahy „minimalizovat regulované ceny v kontextu se stále rostoucími náklady na podporu zelené energie“. Teplárny, které na příspěvek spoléhaly, se tak fakticky stávají další obětí neřízeného fotovoltaického boomu v minulých letech.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky