Češi se opět mohou zapojit do hromadné změny dodavatele energií

Spotřebitelská organizace dTest spustila celonárodní aukci dodavatelů energií „Chci výhodnější energie“. Jedná se o druhý ročník kampaně, v rámci které mohou domácnosti z celé České republiky změnit dodavatele elektřiny a plynu za spotřebitelsky výhodných podmínek. Registraci je možné provést do 15. února 2017, samotná aukce dodavatele energií proběhne následující den.

Ilustrační fotografie
reklama

V prvním ročníku ušetřilo 20 000 domácností přes 140 milionů korun

První hromadná změna dodavatele energií pořádaná dTestem proběhla minulý rok. V rámci kampaně změnilo dodavatele téměř 20 000 domácností, které dohromady ušetřily více než 140 milionů korun. Průměrná roční úspora činila 2 883 Kč v případě elektřiny a 8 707 Kč v případě plynu. Úspora mnohých domácností se však vyšplhala i k desetitisícovým částkám. Téměř polovina zapojených domácností (46 %), změnila dodavatele u obou komodit, tedy u elektřiny i plynu. 40 % domácností změnilo pouze dodavatele elektřiny a 14 % pouze dodavatele plynu.

Organizátoři hlídají i obchodní podmínky

Kampaň „Chci výhodnější energie“ není jen o cenové úspoře. Pořadatel aukce dTest stanovil několik podmínek k ochraně spotřebitele, které musí splnit každý zúčastněný dodavatel energií. „Dodavatelé se musí zavázat například k tomu, aby v aukci nabízeli smlouvy na jeden rok bez automatického prodloužení na dobu určitou, v nichž nebudou skryté poplatky a poplatky při řádném ukončení smlouvy. Dále po dodavatelích požadujeme zajištění kvalitního zákaznického servisu, a to i prostřednictvím e-mailu či telefonu. Podmínkou účasti dodavatelů v aukci je i přistoupení k Etickému kodexu obchodníka v energetických odvětvích,“ vysvětluje ředitel dTestu Martin Černý.

Hromadná změna dodavatele je založena na principu kolektivního nákupu: čím více lidí se zapojí, tím silnější vyjednávací pozici mají, a tím lepší podmínky dodávek elektřiny a plynu mohou získat. Domácnosti se mohou nezávazně a zdarma registrovat na webových stránkách kampaně www.ChciVyhodnejsiEnergie.cz, a to až do 15. února 2017. Den po ukončení registrace proběhne on-line aukce, v níž dTest vybere dodavatele energií, který předloží nejlepší nabídku. Po aukci všem zaregistrovaným spotřebitelům zašle osobní nabídku s výpočtem možné úspory při změně dodavatele. Bude jen na nich, zda se ji rozhodnou přijmout, nebo ne.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky