Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koruna je vůči dolaru na nejslabší úrovni od roku 2004

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Kurz české koruny vůči americkému dolaru dnes oslabil na nejslabší úroveň od roku 2004 (až k 26,10 USD/CZK). Americké měně se daří díky dobré kondici tamní ekonomiky, očekávanému zvyšování úrokových sazeb a plánovaným fiskálním stimulům. Ani výhled pro kurz koruny vůči dolaru není nikterak příznivý. Dolar se vůči euru v průběhu prvního čtvrtletí pravděpodobně přiblíží k paritě, zatímco kurz české koruny vůči euru bude přibitý u kurzového závazku. Vůči americkému dolaru tak bude česká měna v následujících týdnech nejspíš ještě více ztrácet. Zvrat by mělo přinést až zrušení kurzového závazku, které očekáváme v Q2 17. Informuje Jana Steckerová, Ekonom, Komerční banka, a. s.

Český státní rozpočet nakonec pozitivně překvapil, když za celý loňský rok skončil v přebytku 61,8 miliard korun. To je nejlepší výsledek od poloviny devadesátých let. Zároveň je to i výrazně lepší výsledek, než s jakým počítal schválený rozpočet na rok 2016. Ten počítal s deficitem ve výši 70 miliard korun. K mimořádně dobrému výsledku však v loňském roce přispělo několik mimořádných faktorů. Nejdůležitějším byl konec programového období 2017–2013, který byl spojený s mimořádně vysokou investiční aktivitou v roce 2015. 

Velká část projektů však byla z fondů EU profinancována až v letošním roce, což vylepšilo příjmovou stranu státního rozpočtu (rozpočet počítal s příjmy ve výši 96 miliard, přiteklo však 158 miliard). Naopak v letošním roce investiční výdaje na projekty spolufinancované z EU poklesly, neboť čerpání peněz z nového programového období 2014–2020 se rozbíhá jen velmi pomalu. K lepšímu výsledku státního rozpočtu přispěla i dobrá kondice domácí ekonomiky. Ta dopomohla k vyšším výběrům na daních z příjmů fyzických i právnických osob. V letošním roce se však stát zřejmě vrátí ke schodkovému hospodaření. Mimořádné faktory již působit nebudou a tak by měl plánovaný schodek dosáhnout 60 miliard korun. Náš výhled je optimističtější, když předpokládá, že schodek dosáhne nakonec 45 miliard.

Témata:  CZK USA

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.