Nízká nezaměstnanost přináší náročné uchazeče. Mezi nejžádanější benefity patří home office

Česká republika má téměř nejnižší míru nezaměstnanosti z celé Evropské Unie, v létě byla dokonce na prvním místě. V současné době se stále pohybuje okolo hranice 5 %, což také značí nejnižší nezaměstnanost od počátku ekonomické krize v roce 2008. Co to znamená pro uchazeče o práci a zaměstnavatele?

Ilustrační fotografie
reklama

Největší nezaměstnanost byla v Čechách v letech 2009 – 2010, kdy se pohybovala mezi 9,6 a 9,9 %. Šlo o nejkritičtější chvíle ekonomické krize a nejen nezaměstnanost vyvolávala ve společnosti strach z budoucnosti a ze ztráty zaměstnání. To se promítalo ve vztazích mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, ale i v oblasti hledání práce. Lidé neměli odvahu práci měnit, jít za lepším a naopak se snažili držet se „vyhřátého místečka“.

„Pozorujeme, že tento trend se dlouhodobě mění. Volných pozic je mnoho a uchazečů málo, proto se lidé většinou nemusejí bát, že by práci ve svém oboru nenašli a dobře si vybírají. Projevuje se to i na zaměstnavatelích, kteří se snaží poskytovat zaměstnancům co nejzajímavější benefity, aby je udrželi. Mezi ty nejžádanější patří možnost home office, kterou nabízí okolo 30 % firem a toto číslo se stále zvyšuje. Například v oblasti e-commerce umožňuje alespoň částečnou možnost práce z domova až 92 % zaměstnavatelů,“ říká Barbora Pangrácová z pracovního vyhledávače neuvoo.cz.

Nejde jen o práci u nás, Češi se také stále častěji poohlížejí po zaměstnání v zahraničí. Pracovní vyhledávač neuvoo tomuto trendu napomáhá, protože existuje ve více než 60 zemí a uchazeči o práci si tak mohou jednoduše překliknout z české stránky na některou ze zahraničních.

Témata: lidé | práce | zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky