Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET: Nepřipravenost majitelů podniků dělá vrásky i starostům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Rychle se blížící zákonná povinnost evidence tržeb pro hospody, restaurace a ubytovací zařízení a jejich nepřipravenost nedělají vrásky na čele pouze majitelům podniků. Situaci paradoxně začínají stále více řešit také jednotlivé samosprávy - obce i menší města. Starostové se totiž rozhodli pomoci “svým” podnikatelům, aby nepřišli o hospodu, která je důležitým místem obecního života.

Podle odhadů je v České republice asi 3500 vesnických a maloměstských hospod a restaurací. Nachází se nejen v historických objektech hostinců, ale také v kulturních domech  či sokolovnách. Obce jsou často vlastníky těchto objektů a provoz hospod také různými způsoby dotují. Prostory pronajímají za symbolické peníze nebo se s podnikem dělí o náklady, aby udrželi hostinského, nabídnou mu například obecní byt. Odměnou za to mají zachované místo, kde se mohou lidé z obce scházet a pořádat kulturní akce.

Právě tato zařízení však zároveň patří mezi ohrožené druhy. Jejich provoz již nyní bývá na úrovni “černé nuly” a zavádění EET pro ně znamená další náklady. Až dvě třetiny z nich nemají stále zaveden vyhovující internet, další náklady budou spojené s nákupem a provozem pokladny. Majitelé tedy často prosí starosty o pomoc a snaží se zajistit, aby část z těchto nákladů opět nesla obec. Pro menší obce to však může znamenat komplikaci, nutné schválení zastupitelstvem u větších investic zase může celý proces zdržet.

“V průběhu října a listopadu se na nás obrátily již desítky starostů. Zmiňují, že pro ‘své’ hospodské jsou často hlavní osobou, se kterou chtějí zavádění EET řešit. Obce však v této otázce nebyly nijak proškolené, informace si tedy musí dohledávat samy,” uvádí Petr Filipec, provozní ředitel společnosti Storyous. Ta dodává komplexní řešení pro gastronomii. “Aby nedošlo k patové situaci, vyšli jsme starostům vstříc a obcím, městům a mikroregionům jsme se rozhodli nabídnout specifické podmínky. Pokud bude provozovatel nakupovat kasu ‘přes starostu’, získá pro obec slevu. Zároveň pomůžeme s instalací celého zařízení a proškolením personálu.”

Podle Filipce ovšem mohou některé obce na EET paradoxně vydělat. Existují totiž případy, kdy byly obcí dotované podniky ve ztrátě především kvůli tomu, že hospodský toleroval či sám podporoval “kamarádské” rozlévání alkoholu. V případě evidenčních pokladen se však taková věc lépe kontroluje.

“Pokud obec - a tím i všichni její občané - dotují provoz obecní hospody, mají právo požadovat, aby byl její provozovatel dobrým hospodářem. Snažíme se tedy mimo jiné apelovat na starosty, aby EET vnímali především jako příležitost, která pomůže zlepšit hospodaření podniku,” zakončuje Petr Filipec.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) restaurace hotely

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.