Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Falešní podomní prodejci se vydávají za prodejce známých značek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Falešní podomní prodejci podle aktuálních svědectví mnoha poškozených oprášili jeden ze svých starých triků. V posledních dnech se množí případy, kdy se vydávají za prodejce známých značek a prodávají po domácnostech bezpečnostní zámky. Pomocí lží a promyšlené manipulace nutí k nákupu předražené dveřní vložky a produkt v hodnotě okolo 200 korun prodají i za 3 tisíce. Vedle finanční ztráty na poškozené číhá i obrovské riziko vykradení kopií klíče.

„Jedná se o starý trik, který nyní dle svědectví zloději znovu praktikují. Falešní prodejci se neoprávněně prokazují jménem známých firem a prodávají nic nevědoucím majitelům bytů falešné bezpečnostní zámky za mnohonásobek ceny. Ještě větší nebezpečí však spočívá v riziku následného vykradení. Zloději si pak jednoduše odemknou dveře kopií klíče a bez problému si odnesou, co potřebují,“ říká odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

A zloději jsou stále drzejší. Vykradou vás totiž i během spánku. Oblíbenou dobou pro lup bývá interval mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. „Krádeže za přítomnosti obyvatel jsou opravdu mezi zloději poslední dobou populární. Například v noci, zatímco majitelé spí, zloději nerušeně loupí. Poslední známý případ se stal před pár dny, kdy zloděj v noci vyloupil byt v Praze 8, kde spali čtyři studenti. Dva nájemníci se během krádeže dokonce probudili, ovšem v polospánku usoudili, že se jedná o spolubydlícího, a tak pachateli nevěnovali další pozornost. Že je v noci navštívil zloděj, zjistili až ráno, kdy se probudili v poloprázdném a rozházeném bytě,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Jedinou obranou proti falešným podomním prodejcům je velká obezřetnost a dodržování pravidla, že záležitosti zabezpečení domácnosti je třeba nechat výhradně na prověřených odbornících.

Témata:  NEXT Podomní prodejci bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy