Nedostatek lidí v IT zvedl platy o 11 procent

Konkurenční boj firem o IT „mozky“ se podle dat společnosti LMC postupně přiostřuje, čemuž odpovídají i rostoucí nabízené platy. Jak firma sdělila v úterý, nabízené mzdy v oblasti IT jen za uplynulé dva měsíce vzrostly v průměru o 11 procent.

660
reklama

Zatímco před rokem podle údajů firmy na jednoho volného uchazeče v oborech programátor či SW architekt připadala v průměru jedna vystavená pozice, letos to jsou tři nabídky na jediného zájemce. Z deseti nejžádanějších oborů na českém trhu práce do IT náleží dva: „vývoj aplikací a systémů“ a „konzultace, analýzy a projektové řízení“. Souhrnná poptávka po pracovnících v IT tvoří přibližně 13 procent ze všech volných pozic vystavených na pracovním portálu Jobs.cz. Oborem s největším počtem vystavených míst stabilně zůstává „prodej a obchod“ se 14procentním podílem.
 
„Díky oživení ekonomiky roste poptávka po zaměstnancích takřka ve všech oborech. Pokud jde o absolutní počty volných pozic, IT stále zůstává tak trochu ve stínu jiných oblastí. Srovnání poptávky s nabídkou však vrhá na atraktivitu tohoto segmentu zcela jiné světlo. Zatímco v oborech jako administrativa mají firmy k dispozici až desítky zájemců na jedinou volnou pozici, v IT je situace přesně opačná,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.
 
Převisu poptávky nad nabídkou v segmentu IT odpovídá vývoj výše průměrného nabízeného platu napříč firmami všech velikostí. Nabízený plat se za poslední měsíce zvedl z 41 060 na 45 800 Kč, tedy o více než 11 procent. Jen mírnou změnu přitom vykazují očekávání zájemců o zaměstnání v IT. Průměrná výše požadovaného nástupního platu poklesla o 300 Kč na 27 300 korun, což je podle firmy dáno především vstupem čerstvých absolventů na trh práce. Průměrný nabízený plat v tuzemském IT nyní činí téměř 170 procent výše platu průměrně požadovaného uchazeči.
 
Za uplynulé dva měsíce se také pozměnila struktura pozic otevřených zaměstnavateli v IT. Zatímco dříve patřily tři z pěti nejvíce poptávaných pozic mezi technické (operátor, pracovník helpdesku a technik HW), mezi pěti aktuálně nejžádanějšími profesemi je trojice postů s vyšší kvalifikací: IT analytik, IT konzultant a SW architekt. Poptávka po technických pozicích neochabla zcela, je však soustředěna jen do několika lokalit. Ve čtyřech krajích ČR je stále nejpoptávanější pozicí technik HW.
 
Společnost LMC provozuje službu Jobs.cz určenou pro elitní pozice na domácím pracovním trhu a největší pracovní portál na českém internetu Prace.cz. V současnosti registruje 8500 firemních zákazníků z ČR i zahraničí.

Témata: práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky