7 způsobů, jak správně topit. Ušetříte i tisíce korun ročně

Zanedlouho se v našich domovech roztopí kotle a radiátory začnou příjemně hřát. Ve výhodě budou domácnosti, které se na topnou sezónu připravily. Začátek podzimu je poslední šancí na kontrolu kotlů, komínů a případné opravy radiátorů. Díky sedmi základním tipům lze předejít pohromám, kdy kotel přestane v zimě vytápět, a také optimalizovat účet za vytápění.

Ilustrační fotografie
reklama

Včasná příprava na zimu se vyplatí. Šetří čas, nervy i peníze. Ať už vytápíte kondenzačním kotlem, tepelným čerpadlem, kotlem na uhlí nebo elektrickými přímotopy, mnohdy stačí málo, abyste za teplo zaplatili o tisíce méně. „Cena kilowatthodiny ze zemního plynu se pohybuje kolem 1,50 korun, za kilowatthodinu tepla z tepláren lidé zaplatí přibližně 2 koruny a kilowatthodina elektřiny využité k vytápění stojí zhruba 2,60 korun,“ uvádí Michal Doležel ze služby E.ON Rádce. Nemusíte se hned pouštět do výměny kotle, abyste svůj účet za vytápění snížili.

Tip 1: Nechte zkontrolovat kotel i komín

Pravidelná kontrola kotle a komínu není nadstandard, ale měla by mít pravidelné místo ve vašem kalendáři. Je totiž klíčová pro bezpečnost a prodlužuje životnost kotle. Odborník by měl zkontrolovat nejen samotný kotel, ale i odvod spalin. „Především u plynových kotlů by kontrola neměla být opomíjena. Technik by se měl zaměřit na stav hořáku, těsnost spalovací komory i odvod spalin,“ říká Michal Doležel.

Ruku v ruce s kontrolou kotle jde i kontrola komínů. Důvodem je především bezpečnost. Komín zanesený spalinami může být snadno příčinou požáru. Teplota ohně v takovém případě dosahuje až 1 200 °C, takže často dochází k poškození střechy i krovů a následná rekonstrukce bývá finančně náročná. Cena kontroly kotle se přitom pohybuje okolo několika set korun.

Tip 2: Nakupte včas topivo

Kolik za vytápění zaplatíte, záleží na celé řadě parametrů. Zimní teploty ovlivnit nemůžete, ale nákup paliva za rozumnou cenu ano. Především dřevo nebo pelety podléhají sezónním výkyvům – nejlevnější jsou na jaře a v létě. Ještě na začátku podzimu můžete narazit na akční nabídky. Když vytápíte zemním plynem nebo elektřinou, lze vyúčtování optimalizovat využitím akčních nabídek svého dodavatele, případně jeho změnou.

Tip 3: Prohlédněte a odvzdušněte radiátory

Naší pozornosti by před zahájením topné sezóny neměly ujít ani radiátory. Začněte tím, že z nich vysajete prach. Prohlédněte trubky a případná místa s korozí přetřete speciální barvou určenou na radiátory. Jestli používáte reflexní fólii umístěnou za topným tělesem, prohlédněte ji a případně vyměňte – při vytápění je užitečná, protože odráží teplo zpět do místnosti a zabraňuje tepelným ztrátám. Radiátory odvzdušněte, zkontrolujte ventily a měřidla, pokud jsou na nich umístěná (typicky v bytových domech). S nástupem zimy se přesvědčte, že jste před radiátory nepostavili velké kusy nábytku nebo je nezakrývají těžké závěsy, které by bránily cirkulaci tepla v místnosti.

Tip 4: Nastavte termostat na správnou teplotu

Každému z nás vyhovuje jiná teplota v interiéru. Každý stupeň navíc se ale promítá do konečného účtu za vytápění. Zatímco v obývacím pokoji odborníci doporučují teplotu kolem 21 °C až 22 °C, v ložnici topení snižte nejlépe na 18 °C. I snížení teploty v interiéru o jeden stupeň přinese v konečném součtu nezanedbatelné úspory. Moderní řídicí jednotky umožňují zvolit vhodnou teplotu na denní i noční dobu. Například není nutné, aby kotel dům či byt vytápěl dopoledne a část odpoledne, kdy jste ještě v práci. Během této doby stačí interiér domu či bytu jen mírně temperovat.

Tip 5: Vyměňte kotel s dotacemi

Drobná úsporná opatření se mohou minout efektem, pokud váš dům vytápí zastaralý kotel na plyn nebo na uhlí. I letos na podzim můžete získat příspěvek na výměnu kotle v takzvaných kotlíkových dotacích. „Kotlíkové dotace mohou pokrýt až 85 procent investičních nákladů a jsou uznatelné až do výše 150 tisíc korun. Domácnost tak může na nový kotel získat až 127 500 korun,“ připomíná Michal Doležel, poradce ze služby E.ON Rádce. Z kotlíkových dotací lze financovat nákup automatického kotle na biomasu, stejně jako pořízení plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla. „V našich poradenských centrech lidem rádi představíme možnosti dotační podpory a pomůžeme i s vypracováním žádosti o příspěvek,“ dodává odborník.

Tip 6: Větrejte krátce, ale intenzivně

Ani v zimě se neobejdeme bez přísunu kyslíku. Zavřená okna brání výměně vzduchu a v místnosti narůstá koncentrace oxidu uhličitého, což vede k únavě, snížené pozornosti, bolesti hlavy nebo pálení očí. Zatímco během teplých dnů máme okna pootevřená neustále, v zimě je instinktivně zavíráme. Zimní větrání by mělo být krátké, ale intenzivní, kdy místností proženete čerstvý vzduch, ale stěny se nestihnou ochladit. Větrání v zimě by nemělo trvat déle než 5 minut. Větrejte často, v zimě klidně i jednou za 1,5 až 2 hodiny.

Tip 7: Izolujte, kde to jde

Každá drobná škvírka vede k tepelným ztrátám. Proto prohlédněte okenní rámy a zjistěte, zda jimi někde netáhne. V řadě případů pomohou samolepicí izolační pásky do oken, které jsou investicí v řádech desítek korun. Využít můžete také izolační fólie na okenní skla. Zjistěte, zda vám teplo neutíká pod dveřmi, efektivním opatřením jsou v takovém případě dveřní kartáče. „Podobná drobná opatření dokážou v součtu ušetřit tisíce korun ročně. Další tipy, jak doma snížit účty při vytápění, svícení nebo při provozu spotřebičů, je možné najít na webu www.eonradce.cz,“ uzavírá Michal Doležel.

Témata: topení | energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky