Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí bude žít na Zemi sedm miliard lidí

V pondělí 31. října bude podle předpokladů po zemském povrchu chodit přes sedm miliard lidí. Informuje o tom ve čtvrtek server stanice CNN.

"S plánováním a správným investováním do lidí může náš svět se sedmi miliardami prospívat, může mít soběstačná města, produktivní pracovní sílu pohánějící ekonomický růst, mladou populaci přispívající společnostem a generaci starších lidí, kteří budou zdraví a aktivně se budou zapojovat do sociálních a ekonomických záležitostí svých komunit," uvedl Populační fond OSN (UNFPA) v nové zprávě.

Podle květnové zprávy OSN by mělo v roce 2050 na Zemi žít 9,3 miliard lidí a na konci století přes 10 miliard.

Podle Odboru pro ekonomické a sociální otázky OSN (DESA) může být populační růst ale mnohem rychlejší. "S ohledem na malé odchylky v plodnosti, hlavně lidnatějších zemích, může být celkový počet vyšší. V roce 2050 může být na Zemi 10,6 miliard lidí a v roce 2100 přes 15 miliard," uvedl orgán s tím, že nejvyšší populační růst se očekává v Africe a Asii.

Podle UNFPA se populační růst neustále zrychluje. Šest miliard lidí žilo na planetě před 13 lety. Dvě miliardy lidí byly na Zemi v roce 1927.

Zde jsou další fakty a údaje ze zprávy UNFPA: - lidé mladší 25 let v současnosti tvoří 43 procent celkové světové populace - dnes žije na světě 893 milionů lidí starších 60 let. Do konce století jejich počet dosáhne 2,4 miliardy - zhruba polovina ze všech lidí žije ve městech. Za 35 let v nich budou žít dvě třetiny populace - Asie zůstane v tomto století nejlidnatějším kontinentem. Populace Afriky se ale více než ztrojnásobí. Dnes zde žije zhruba miliarda lidí. V roce 2100 bude jejich počet 3,6 miliardy - lidí žijících v Americe, Evropě a v Oceánii je v současnosti 1,7 miliardy. Do roku 2060 by jich mělo být téměř dvě miliardy. Podle OSN "jich bude poté mírně ubývat".

Témata:  lidé Země

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy