Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domy v zahraničí jsou hitem. Češi nakupují levné bydlení u moře

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stále více Čechů si v posledních letech pořizuje byty nebo domy v zahraničí. Nemovitosti využívají pro svou potřebu, případně je pronajímají. Jednou ze zemí, kde mohou Češi za výhodných podmínek koupit dům, je například Bulharsko. Dům v zahraničí údajně už vlastní desítky tisíc Čechů.

Klientů, kteří mají zájem o koupi nemovitosti v zahraničí, stále přibývá. Tento typ investice je ale třeba důkladně zvážit. "Koupě nemovitosti je pro většinu klientů vnitřní a emotivní záležitostí. Vždyť si jí pořizují jednou za život," říká Martin Pinl, ředitel realitní kanceláře Alexandria Real.

Nejvíce Češi nakupují v Chorvatsku a Bulharsku. "Kesl zájem o Řecko, což vzhledem k migrační krizi je pochopitelné," doplnil Pinl. S výjimkou, kterou je Kréta. Španělsko a Itálie je také často vyhledávanou lokalitou, ale poklesl zájem o dříve velmi oblíbenou oblast Costa Blancy ve Španělsku, což je údajně dáno tím, že tam přestaly létat přímé spoje z ČR.

Většina klientů si přeje vlastnit dům na břehu moře. Ne každý však na podobnou nemovitost finančně dosáhne. "Chodí k nám lidé, kteří mají představu, že za 100 000 euro pořídí rodinný domek přímo na břehu moře. Ten nejlevnější ale stojí téměř 300 tisíc euro v Chorvatsku a skoro milion ve Španělsku," dodává. Vily a apartmány dál od moře ale zase mají jiné přednosti a dají se zakoupit za podstatně menší částku.

Bulharsko

Černomořské pobřeží se svými letovisky láká nejen k dovolené, ale i k zakoupení nemovitosti. Zájem se zvedl oproti loňsku více než desetinásobně. Největší zájem je o lokalitu Burgas u Černého moře, kde je možné si pořídit apartmán už od necelého milionu korun.

Díky své poloze a členitému reliéfu krajiny, může být Bulharsko přitažlivé jak pro vyznavače aktivního trávení volného času, tak pro ty, kteří dávají přednost odpočinku a relaxaci. V Bulharsku si na své přijdou i milovníci zimních sportů, pohoří jako Pirin, Rila a Rodopi nabízejí solidní služby a výtečné podmínky pro lyžování.

"Například byt v Bulharsku u Černého moře se dá pořídit už od 35 tisíc euro. To je částka, za kterou v Praze koupíte garáž. Nejvíce se prodávají menší studia a apartmány s cenou kolem 30.000 – 50.000 euro," uvedl Pinl. Například osmdesátimetrový apartmán v Sozopolu se dá pořídit za částku mírně převyšující milion korun.

Chorvatsko

Češi to k moři nechtějí mít daleko. Stále častěji nakupují vily, byty a apartmány v Chorvatsku, ideálně co nejblíže k moři. "Naši klienti mají největší zájem o Chorvatsko, je to dáno jednak tím, že je nejblíže, dá se tam dojet autem, dále je tu kouzelné pobřeží a moře, se spoustou ostrovů a ostrůvků. V neposlední řadě je poměrně snadné se tam domluvit, chorvatština je nám velmi blízká," uvádí Pinl. Největší zájem je údajně o oblast mezi Zadarem a Šibenikem a o Makarskou riviéru.

Byt lze pořídit za 2,2 až 5,6 miliónu korun, dům si pořídíte od 2 milionů a vila stojí 7 až 11 miliónů korun. Můžete zakoupit i levněji, například menší domek na Zadaru se dá zakoupit již 55.000 €, tedy jen 1,4 milionu korun. Krásný nový apartmán, který leží jen 200 m od pláže, se dá sehnat i za 1,7 milionu korun.

Španělsko

Španělsko je další populární zemí pro nákup rekreačních nemovitostí. Kromě moře, přírodních krás a přívětivého počasí láká ke koupi také přijatelnost cen nemovitostí. Každým rokem zájem o nákup nemovitosti roste. "Dá se očekávat, že zvýšená poptávka povede ke zvýšení cen, jako se už děje ve Španělsku, zejména v některých vyhlášených letoviscích. Ve Španělsku se zvýšil objem realitních transakcí o 11 % v roce 2015 v porovnání s rokem 2014," uvedl Pinl.

Apartmán ve Španělsku lze pořídit za 2,1 miliónu korun, ceny domů se pohybují okolo 3 milionů korun. Například apartmán s výhledem na moře, který má dva plně zařízené pokoje, se dá koupit za 3 miliony korun. Útulná vila na úpatí hory Montgo stojí 2,7 milionu.

Černá Hora a Albánie

Černohorské nemovitosti stojí stranou zájmu. Ceny jsou přitom velmi příznivé. Třípokojový dům, který má rozlohu 90 metrů, s výhledem na zátoku Kotor, zakoupíte už za 1,7 milionu korun. Ale není tam jen levně, luxusní vilu můžete zakoupit i za 30 milionů.

Albánie sousedí s Černou Horou a ceny nemovitostí jsou tu obdobné. Tato země nabízí nádhernou přírodu a klid. Albánie má pověst turisticky nebezpečné oblasti, kam se na dovolenou vypraví jen dobrodruh, ale situace je jiná, než se na první pohled zdá. Albánie se totiž otevírá turistům a začíná budovat zázemí pro služby všeho druhu. Cena apartmánů začíná na částce 1 milion korun.

Témata:  Cestování bydlení Chorvatsko

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.