Důchodci ušetří? Stát chystá změnu

Ekonomická situace seniorů v Česku je dlouhodobě bezútěšná, nyní by se však mohlo začít blýskat na lepší časy. Senioři by totiž mohli výrazně ušetřit na lécích.

Ilustrační fotografie
reklama

Léky pro seniory by mohly být levnější, plánuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle České televize chce návrh na snížení tzv. ochranného limitu představit zřejmě na podzim.

Podle plánu ministerstva zdravotnictví by senioři nad 70 let za předepsané léky platit maximálně tisíc korun za rok, u lidí mezi 65 a 69 by byl strop dva tisíce. Celkové náklady ministerstvo odhaduje na zhruba 300 milionů.

Resort také uvažuje o snížení limitu pro lidi mladší 18 let. "V tento okamžik si myslím, že jsou ještě více než senioři ohroženy právě rodiny s dětmi, kde mají děti nějaké chronické onemocnění," uvítal návrh místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Podle hnutí ANO jde ale pouze o předvolební kalkul. Návrh se nelíbí ministrovi financí, který tvrdí, že v Česku je problém hlavně s plýtváním léků a jejich kontrolou. "Můžeme o tom diskutovat, ale na první pohled je to jeden z návrhů, který má získat sociální demokracii voliče," uvedl podle ČT Andrej Babiš.

Česká televize také uvádí, že pokud by návrh prošel a senioři by tak měli šanci na lécích ušetřit, nebylo by to zřejmě dříve než v roce 2018.

Témata: léky | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky