Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příspěvky na dojíždění do práce dostane více lidí. Máte na ně nárok?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Některé části republiky dlouhodobě bojují s nezaměstnaností. Stát nyní zavedl nový příspěvek, který by mohl pomoci lidem bez práce najít a udržet si místo. Od dubna již podalo žádost 85 zájemců, 21 z nich již dohodu uzavřelo.

Původní podmínky získání příspěvku byly příliš přísné. Stát nyní rozšiřuje možnosti na více regionů a povoluje pravidla. Měsíčně stát přizná náhradu až do výše 3 500 korun. Peníze mohou jít jak na pohonné hmoty, tak na jízdné, ubytování nebo třeba hlídání dětí. Cílem je posílení mobility klientů úřadu práce. Omezení jsou totiž dlouhodobě nezaměstnaní nejen z hlediska kvalifikace a praxe, ale také kvůli možnostem dopravy.

O příspěvek může žádat každý, kdo do zaměstnání bude dojíždět mimo svou obec a je veden na ÚP déle než 5 měsíců. Výjimkou jsou lidé, kteří nemohou získat místo ve své obci ze zdravotních důvodů, kvůli nedostatečné praxi, nezaměstnaní v důsledku hromadného propouštění anebo ti, kteří jsou limitováni péčí o dítě. V těchto případech je možné žádat o příspěvek dříve.

Pro získání příspěvku musí nový zaměstnavatel se zaměstnancem uzavřít platnou smlouvu na dobu delší než půl roku a musí v ní být uvedeno místo výkonu práce, tedy konkrétní adresa. Formulář naleznete zde. Zaměstnanec musí k žádosti připojit potvrzení o bezdlužnosti. 

Příspěvek nelze přiznat tomu žadateli, který v posledních dvou letech u stejného zaměstnavatele již pracoval. Náhrada se také nevztahuje na dojíždění do zahraničí (s výjimkou Moravskoslezského kraje). Nepřiznává se ani v případě, že vaše hrubá mzda v konkrétním měsíci přesáhne 1,5 násobek průměrné mzdy předchozího roku.

Žádost je nutno podat, dokud jste vedeni u ÚP ČR. Příspěvek pak bude vyplácen až po dobu jednoho roku. Pokud bude dojezdová vzdálenost 10 - 25 km, přizná vám stát 1 500 Kč. Pokud se pohybujete mezi 25 a 50 kilometry, odpovídá příspěvek 2 500 Kč. Nad 50 km můžete žádat až o 3 500 Kč za měsíc. V případě, že je vaše dojezdová vzdálenost menší, než 10 km, ale neexistuje možnost veřejné dopravy, je možné žádat o příspěvek ve výši 1000 Kč. 

Témata:  sociální dávky CZK

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.