Povinné kvóty pro ženy? Tohle si o nich myslí Češi

Vláda dnes projednávala návrh o rovnoměrném zastoupení žen v politice i ve vedoucích pozicích firem. Materiál na stoly členů vlády předkládal tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Jsou ale povinné kvóty řešením? Ptali jsme se Čechů na ulici.

Ilustrační fotografie
reklama

Kabinet nakonec plán Jiřího Dienstbiera nepodpořil. Návrh obsahoval Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Vláda ho schválila bez zavedení kvót a zavázala se, že bude "důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů".

Kvóty měly mimo jiné zajistit ženám dvě pětiny míst na kandidátních listinách pro volby. Je ale systém povinných kvót správný? V době, kdy o nich jednala vláda, jsme se ptali českých občanů na ulici.

Na tom, že je žen v politice i v jiných vysokých funkcích málo, se shodla většina oslovených. "Je jich tam sakra málo, když tam vidíte dneska ženu, tak je to opravdu jen takové sporadické," myslí si jeden z oslovených mužů. Že by ale počet žen ve vedoucích pozicích určovaly kvóty, se lidem už příliš nelíbí: "Mělo by to být podle schopností těch jednotlivých lidí, žádné kvóty by neměly být," říká jeden z oslovených mužů.

"Myslím, že to nebude k užitku, ale bude to mít opačný efekt. Ženy by se měly prosadit samy, jsou dostatečně schopné, a není třeba jim pomáhat," myslí si další z oslovených. A souhlasí s ním i o chvilku později oslovená mladá dáma: "Rozhodně to není správně, kvóty jsou zbytečné, je to ponižující a jsem absolutně proti," tvrdí rozhodně.

Témata: ženy | politici

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky