Zeman: Rozhodla migrační krize. Čeští politici chtějí reformu EU

Na odchod Británie z Evropské unie reagují také čeští politici. Referendum podle nich ukázalo, že Evropská unie se musí změnit. Jenže největší tlak na změnu přicházel vždy právě z Londýna. Strana SPD Tomia Okamury se chystá prosadit referendum o odchodu ČR z Evropské unie. Podle prezidenta Zemana nebude vyvažován vliv Francie a Německa.

Miloš Zeman
reklama

Prezident Miloš Zeman přikládá rozhodnutí také migrační krizi. "Britové mají na svém území statisíce migrantů, převážně z Pakistánu, a právě v Británii vznikl ten termín No Go Area, tedy zóny, kam se bojí jezdit i policie," upozornil Zeman na údajně špatné zkušenosti Britů s migranty.

Podle něj bude mít teď Evropská komise, jejíž špatné rozhodování třeba právě v otázce migrační krize mělo přispět k rozhodnutí Britů odejít z EU, paradoxně volnější ruce. A britský vliv bude chybět při vyvažování vlivu Německa a Francie. Pro ČR je podle prezidenta odchod nepříjemný z hlediska zmenšení společného trhu.

Za prioritu označil jednání o reformě Unie europoslanec Pavel Telička z hnutí ANO, který byl právě při vyjednávání vstupu České republiky do Evropské unie. "Bez Britů bude EU chudší - nejen ekonomicky, ale i politicky a kulturně. Sníží se její váha a prestiž v zahraničí, zmenší se náš vnitřní trh," uvedl Telička.

"Přestože jsem přesvědčen, že Spojené království mělo v EU zůstat, rozumím stížnostem Britů i občanů řady dalších zemí, kteří nejsou spokojeni se současným stavem unie. V posledních měsících a letech se opravdu ukázalo, že EU nefunguje tak, jak od ní očekáváme. Projevilo se to především při reakci na migrační krizi, která zvýšila napětí mezi členskými státy, při řecké krizi, daňových únicích či neschopnosti rozvinout vnitřní trh," píše Telička.

Za důsledek špatné bruselské politiky označil brexit také odborník na EU a předseda ODS Petr Fiala. "Je důsledkem špatné bruselské politiky, která vede EU do slepé uličky a od krize ke krizi. Brexit je poslední šance na změnu. Prointegrační ideologové nevidí, že současná EU nemá podporu občanů a neposiluje Evropu. Musíme ji změnit!" vyzval Fiala na facebooku.

Velmi negativně vnímá odchod předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. " Libra padá, Moskva slaví. Náklady budou velké, nejen finanční. Musíme dokázat uchovat dětem společnou Evropu. Bude to těžký boj," varoval na twitteru.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil britskou volbu za jeden z půvabů demokracie. "Můžete svobodně rozhodnout a zvolit i špatně," komentoval na twitteru. Poznamenal také, že je to budíček pro Berlín, Paříž a pro Brusel.

"Rozhodli britští občané. Je potřeba toto rozhodnutí respektovat. Zároveň se také neukvapovat. Uvidíme, jaké smlouvy si Británie vyjedná. Z EU odchází velký euroskeptický hlas, což neznamená, že problémy, které Britové kritizovaly, zmizely. Nezmizely," komentoval brexit Andrej Babiš.

Naráží přitom na jednu z mnoha obav dalších euroskeptiků, že brexit paradoxně pomůže zastáncům další regulace a hlubší integrace. Státy s euroskeptickými postoji, mezi které je řazena také Česká republika, přijdou o nejsilnějšího spojence.

"Neměli bychom připustit, aby teď jádro unijních zemí nutilo členské země k hlubší integraci a k přijetí nevýhodných podmínek. Evropská unie ale dostala fackou, na kterou bude muset razantně reagovat a viditelně se reformovat. Jinak hrozí, že přijdou další," dodal Babiš.

"Přes pocity zklamaní, které mnozí z nás nad výsledkem britského referenda cítí, je potřeba vidět, že to není konec světa, a už vůbec ne konec Evropské unie. Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá. V nejbližších letech budou muset znovu zápasit o udržení Skotska," komentuje odchod premiér Bohuslav Sobotka.

Evropská unie se podle Sobotky musí s Brity rychle a racionálně dohodnout na rozchodu. A také se musí rychle změnit, ale ne kvůli brexitu, ale proto, že "evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí být akceschopnější, pružnější a méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti, kterou přirozeně představuje 27 členských států," dodal Sobotka.

"Hnutí SPD na nejbližším jednání Poslanecké sněmovny navrhne zařadit na program jednání bod: Vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. V případě, že náš návrh nebude schválen, naše hnutí zahájí petiční akci na podporu referenda," uvedl v iskovém prohlášení předseda strany Svoboda a přímá demokracie poslanec Tomio Okamura

Témata: Zeman, Miloš | EU | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky