Protiruské sankce by se mohly zmírnit, tvrdí Zaorálek. Rusku prý o Ukrajinu nejde

Ministra zahraničí Lubomír Zaorálek si dokáže představit, že by se sankce vůči Rusku mohly za určitých podmínek zmírnit. Uvedl to v Událostech, komentářích s tím, že anexe východní Ukrajiny Ruskem není podle něj pravděpodobná.

Lubomír Zaorálek
reklama

Zaorálke podotýká, že je nutné rozlišovat dva druhy protiruských sankcí, ty, které vstoupily v platnost anexi Krymu, a ty, které následovaly po rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

"Umím si představit, že kdyby se plnily minské dohody, tak by mohly být uvolněné ty sankce, které se týkají východní Ukrajiny, a zůstaly by v platnosti ty, které se týkají Krymu," řekl Zaorálek v České televizi v Událostech, komentářích. 

Domnívá se také, že anexe východní Ukrajiny Ruskem není pravděpodobná, i přesto ale podle něj Rusko může mít zájem na protahovaní konfliktu. "To je taková nejpravděpodobnější verze, kterou dnes sdílí více politiků," tvrdí.

"Měli bychom se snažit docílit na východě Ukrajiny míru, protože to, co se tam odehrává, je tragédie pro všechny. Čas ale hraje proti nám. Není tam jen humanitární krize, ale zhoršuje se i ekonomika Ukrajiny," uvedl ministr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky