ODS varuje: Vláda dělá velkou chybu za peníze daňových poplatníků

ODS se nelíbí, jak chce vláda řešit situaci kolem OKD, nelíbí se jí především, že by měl kvůli společnosti vzniknout úplně nový zákon. Krach jakékoli firmy je vždy nepříjemný. Z těchto důvodů existuje řada nástrojů v rámci sociálního systému a tzv. aktivní politiky zaměstnanosti, které mají pomoci dotčeným zaměstnancům a usnadnit jim návrat do zaměstnání u nového zaměstnavatele, uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
reklama

Měnit zákony a vymýšlet nové sociální dávky kvůli jediné firmě v problémech je podle Fialy špatná cesta. „Každoročně skončí několik tisíc malých a středních firem, které v souhrnu zaměstnávají více lidí než OKD. Těmto lidem vláda nijak nepomáhá, spíše naopak," tvrdí šéf opoziční ODS.

Připomíná také, že konec firmy OKD bude mít dopad nejen na její zaměstnance, ale i na tisíce dalších živnostníků a menších firem. „Na ty ale vláda ve svých opatřeních nemyslí. Investovat do nefunkční firmy peníze daňových poplatníků není žádné řešení. Pomozme propuštěným horníkům znovu nalézt práci. V době rekordně nízké nezaměstnanosti to musí být priorita," píše v oficiálním prohlášení Fiala.

Strana proto navrhuje vydat se jinou cestou, než plánuje vláda Bohuslava Sobotky. „Je potřeba snížit firmám odvody za zaměstnance, aby se zaměstnávání lidí více vyplatilo. Je potřeba zjednodušit daňový systém, aby s ním firmy měly menší náklady. Podpořme vytváření pracovních míst a usnadněme lidem podnikat a pracovat. To by byla větší a účinnější pomoc lidem zasaženým krachem OKD než opatření Sobotkovy vlády," myslí si.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky