Tohle čeká horníky OKD: Vysoké odškodné a dřívější důchod

Pokud by opravdu došlo na propouštění horníků z OKD, určitě by mělo jít o pozvolný proces, řekla dnes TV Nova ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Propuštění horníci by přitom mohli v rámci sociálního programu dostávat měsíční příspěvky až do výše osmi tisíc korun, nebo by mohli dříve odcházet do důchodu.

Ilustrační fotografie
reklama

Problém zaměstnanců těžební firmy OKD, která sama na sebe podala návrh na insolvenci a brzy zřejmě nebude mít na výplaty, vyrazil přímo do Ostravy řešit premiér Bohuslav Sobotka. Doprovázeli ho ministryně práce a sociálních věcí a ministr průmyslu a obchodu. 

Ministryně práce se ohroženým horníkům, kteří se bojí o práci, snažila dodat naději. Představila proto plán vlády, který by jim měl v případě propouštění alespoň částečně ulevit.

"Jedna věc je sociální program, který ponese na příští vládu ministr Mládek - kdy lidé po propuštění po dobu tří let dostávají sedm nebo osm tisíc k platu, i když si najdou zaměstnání," řekla TV Nova Marksová s tím, že by to mohlo být jakousi kompenzací za ztrátu zaměstnání.

Další úlevou pro důlní zaměstnance by mohlo být to, že Poslanecká sněmovna už schválila návrh na dřívější odchod do důchodu. Podle něj mají horníci nárok odejít ze zaměstnání a užívat si penze už o sedm let dříve. "Do roku 2020 se to dotkne asi 1800 lidí," uvedla Marksová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by navíc chtělo posílit úřady práce. "Jsme připraveni pracovat ve shodě s konkrétními zaměstnavateli na rekvalifikacích, případně na podpoře propuštěných, když se budou chtít stát OSVČ," vysvětlila Marksová, která chce kromě státního rozpočtu a peněz z Evropského sociálního fondu využít i Evropský globalizační fond. "K dispozici máme 1,5 miliardy korun," řekla Marksová.

OKD stále čeká na určení insolvenčního správce, který by se firmu mohl pokusit udržet v chodu. To by si přál i premiér Sobotka. "Vláda má přirozený zájem na tom, aby se OKD udrželo v provozu, aby se udržela těžba a aby se udrželo gro zaměstnanosti v OKD," uvedl.

Pětimiliardová pomoc ze státního rozpočtu se ale rozhodně nelíbí ministrovi financí Andreji Babišovi. "Myslím, že se zbytečně dělá panika. Čeká se na insolvenčního správce, který by měl udržet podnik v chodu a může se to povést i bez propouštění lidí," uvedl Babiš.

Ministryně Marksová dala ale dnes před odjezdem do Ostravy jasně najevo, že peníze z rozpočtu hodlá pro horníky získat stůj co stůj. "Státní rozpočet není vlastnictví pana ministra financí. Rozhodujeme o něm v koalici, to opravdu není otázka, zda nám pan Babiš dá něco, nebo nedá," pustila se do kritiky Babiše ministryně.

Zastavení těžby černého uhlí by mohlo mít velmi špatný dopad na hutní firmy v regionu. Například železárny ArcelorMittal od OKD kupují více než polovinu dodávek uhlí, ze kterých pak vyrábí koks, který potřebují na tavení železné rudy. V případě krachu by pak černé uhlí musely vozit z Polska. Což by výrobu určitě prodražilo.

Témata: OKD | horníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky