Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Chcete přejít k vítěznému dodavateli výhodnějších energií? Stále máte šanci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více než 66 000 domácností, které se zaregistrovaly do hromadné změny dodavatelů energií s dTestem, již ví, kolik mohou ušetřit v případě změny dodavatele. Kdo se do kampaně „Chci výhodnější energie“ nezaregistroval, ale přesto má o změnu dodavatele zájem, stále má příležitost přejít k vítěznému dodavateli. Na webových stránkách kampaně si nyní každý může jednoduše a nezávazně spočítat možnou úsporu.

„Jelikož vítězný dodavatel má kapacitu přijmout ještě další nové zákazníky, mohou spotřebitelé i nyní získat výhodnou nabídku cen energií. Do webového formuláře stačí zadat své údaje a hned uvidíte svou osobní nabídku možných úspor. O jejím přijetí se můžete rozhodnout do 30. dubna. Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele, stačí vyplnit přechodový formulář, na který se prokliknete ze stránky s nabídkou. Nový dodavatel s vámi pak vyřídí všechny formality potřebné k uzavření smlouvy,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Konkrétní úspora se samozřejmě liší domácnost od domácnosti. Záleží na tom, jaký má kdo současný produkt u stávajícího dodavatele, i jakou má spotřebu. „Pro bližší představu lze uvést konkrétní příklady úspory reálných domácností, které se do naší hromadné změny dodavatele zaregistrovaly. Například domácnost z Prahy používá elektřinu pro ohřev vody a vytápění, má spotřebu 17 000 kWh ročně, a jejím stávajícím dodavatelem je Pražská energetika. Při přechodu na vítězný tarif ušetří za neregulovanou složku ceny elektřiny 10 653 Kč ročně,“ uvádí Lukáš Zelený. Domácnost z Pardubického kraje plynem vytápí zateplený rodinný dům, má spotřebu 14 724 kWh ročně, a jejím stávajícím dodavatelem je RWE Energie. Při přechodu na vítězný tarif ušetří za neregulovanou složku ceny plynu 10 168 Kč ročně.

Během aukce, která proběhla 11. února a trvala více než 18 hodin, klesla dodavateli nabízená cena plynu o 39 %, cena elektřiny o 23 %. Vítězná cena za elektřinu dosažená v aukci byla 2530 Kč, vítězná cena za plyn byla 6240 Kč (bez DPH, jedná se o neregulovanou složku ceny za energie). Vítězná cena se vztahuje k modelovému příkladu, o nějž se v aukci soutěžilo. V případě elektřiny se jednalo o domácnost se spotřebou 2500 kWh ročně. Jedná se o průměrnou částku, do které jsou promítnuty nízký i vysoký tarif, stálý měsíční poplatek a ve specifickém procentuálním zastoupení i jednotlivé tarifní sazby. V případě plynu se soutěžená částka týkala domácnosti s modelovou spotřebou 12.000 kWh ročně a do ceny byl rovněž zahrnut stálý měsíční poplatek.

Témata:  dTest energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy