Klaus proti EU: Další integrace Evropy krizi ještě prohloubí

Prezident České republiky Václav Klaus v sobotu na summitu prezidentů zemí Visegrádské skupiny ostře vystoupil proti návrhu předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, aby se EU hlouběji integrovala. Barroso se podle české hlavy státu tragicky mýlí, informovala slovenská tisková agentura SITA.

reklama

Klaus dále uvedl, že současné problémy Evropy vznikly rychlou integrací. "Jeho návrh je, abychom v tom pokračovali. To je fatální," informovala o Klausových slovech na adresu předsedy Evropské komise SITA.

I když Klaus uvedl, že je jeho názor mezi účastníky summitu menšinový, představu Josého Manuela Barrosa odmítli i ostatní prezidenti zemí V4.

"Nedokážeme si představit silnou Evropu bez silných států. Musíme si uchovat národní charakter," přidal se maďarský prezident Pál Schmitt.

"Členské státy neodevzdávají suverenitu, ale pouze jí propůjčují," doplnila slovenská hlava státu Ivan Gašparovič.

Odlišně se k integraci vyjádřil polský prezident Bronislaw Komorowski, podle kterého se evropská integrace musí prohloubit, protože jen tak se může EU dostat z krize. "Nezapomeňme, že musíme i rozšířit Evropu," dodal.

Visegrádská skupina vznikla v roce 1991 v maďarském Visegrádu z úsilí zemí střední Evropy o spolupráci v řadě oblastní společného zájmu v rámci celoevropské integrace. Původně v ní byly tři státy, a to Československá federativní republika, Maďarská republika a Polská republika. Po rozdělení Československa se staly členem obě země.

Smyslem současné Visegrádské skupiny je vést intenzivní politický dialog a zaujímat v rámci možností společná stanoviska vůči třetím zemím, Evropské unii a na poli dalších mezinárodních organizací.

Témata: EU | klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky