Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plíseň a trus. Tady výrobce připravoval jídlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odporné hygienické podmínky, všude nepořádek a plíseň. I tak může v 21. století v Česku vypadat místo, kde se připravují potraviny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Policií ČR odhalila nelegální provozovnu na výrobu tofu v Praze.

"Kriminalisté si v areálu SAPA všimli muže, který přímo z vozidla prodával potraviny. To se jim zdálo podezřelé, proto se ho rozhodli monitorovat. Díky tomu zjistili, že muž má v jednom z domů v Šeberově v garáži zřízenou výrobnu tofu, které pak distribuuje do tržnice Sapa. Kriminalisté se proto spojili se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, aby provedli společný zákrok, při kterém muže chytili přímo při prodeji této potraviny," informoval mluvčí policie Jan Daněk.

Majitel výrobny Bich Thuy Nguyen provozoval podnik na adrese K Hrnčířům 43 Praha a inspektoři SZPI zde při kontrole zjistili naprosto nepřijatelné hygienické podmínky.

"Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, zaplísnění inspektoři zaznamenali v celé provozovně stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců," říká Pavel Kopřiva tiskový mluvčí SZPI.

Foto ZDE

Své "lahůdky" muž nabízel v areálu tržnice SAPA. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor a zároveň zakázali dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1 650 kg.

"S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty," doplnil Kopřiva.

Témata:  Státní zemědělské a potravinářské inspekce potraviny Myš

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.