Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plíseň a trus. Tady výrobce připravoval jídlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odporné hygienické podmínky, všude nepořádek a plíseň. I tak může v 21. století v Česku vypadat místo, kde se připravují potraviny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Policií ČR odhalila nelegální provozovnu na výrobu tofu v Praze.

"Kriminalisté si v areálu SAPA všimli muže, který přímo z vozidla prodával potraviny. To se jim zdálo podezřelé, proto se ho rozhodli monitorovat. Díky tomu zjistili, že muž má v jednom z domů v Šeberově v garáži zřízenou výrobnu tofu, které pak distribuuje do tržnice Sapa. Kriminalisté se proto spojili se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, aby provedli společný zákrok, při kterém muže chytili přímo při prodeji této potraviny," informoval mluvčí policie Jan Daněk.

Majitel výrobny Bich Thuy Nguyen provozoval podnik na adrese K Hrnčířům 43 Praha a inspektoři SZPI zde při kontrole zjistili naprosto nepřijatelné hygienické podmínky.

"Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, zaplísnění inspektoři zaznamenali v celé provozovně stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců," říká Pavel Kopřiva tiskový mluvčí SZPI.

Foto ZDE

Své "lahůdky" muž nabízel v areálu tržnice SAPA. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor a zároveň zakázali dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1 650 kg.

"S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty," doplnil Kopřiva.

Témata:  Státní zemědělské a potravinářské inspekce potraviny Myš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.