Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schengen končí a vyloučení Řecka z EU je reálná možnost, varuje Fiala

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
Petr Fiala /ODS/, předseda strany
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V Praze se na jednání sešli zástupci zemí visegrádské čtyřky, Makedonie a Bulharska. Jedním z bodů jednání byla i migrační krize. Podle nich je potřeba mít připraven alternativní plán B. Ten by spočíval ve vybudování záložních schengenských hranic na jih od Maďarska. Podle předsedy ODS jsou však výsledky jednání zmatečné.

„Oficiální výstupy jednání V4 hovoří o tom, že oslabování evropské jednoty může být nebezpečné a že jediným možným řešením migrační krize je řešení celoevropské založené na řecko-turecké ochraně vnější hranice," shrnuje výsledky jednání šéf občanských demokratů.

„Na druhé straně od představitelů V4 na tiskové konferenci zazněly návrhy na vybudování záložní schengenské hranice na maďarsko-slovinsko-italsko-rakouské hranici," připomíná Fiala.

V praxi to podle něj znamená jedno. „Jednání V4 přes veškerou oficiální rétoriku potvrdilo, že jsme svědky konce schengenského prostoru v současné podobě. Pozastavení a pozdější vyloučení Řecka je stále více reálnou možností. Tuto variantu potvrzuje podpora států V4 pro začlenění Bulharska a Rumunska do Schengenu," myslí si politik.

I přesto Fiala některé dojednané body ocenil. „Oceňuji, že V4 iniciovala ve věci zvládání migračních toků aktivnější spolupráci se státy jihovýchodního Balkánu. Destabilizace těchto zemí v důsledků živelné migrace by významně zhoršila bezpečnost celé Evropy," dodal.

„Návrh V4 na vybudování záložní schengenské hranice na maďarsko-slovinsko-italsko-rakouské hranici je rozumný. Směšně v této souvislosti působí jen povinné 'euromodlitby' z úvodu setkání V4 o nutnosti silné a jednotné Evropy, prohlubování integrace atd. Všichni víme, že realita už je jinde," myslí si jeho stranický kolega a europoslanec Jan Zahradil.

Témata:  Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy