Expert: Řešení krize na venkově? Zamezit dovozu plodin, které si dokážeme sami vypěstovat a zpracovat

Moderátorka Michaela Šmídová si tentokrát do pořadu Vaše téma pozvala experta na zemědělství a venkov Františka Havláta. Hovořila s ním o problémech, které v současnosti sužují český venkov.

Uznávaný odborník na zemědělství František Havlát
reklama

"Po revoluci jsme měli všichni pocit, že se poměry na venkově částečně navrátí k rodinným tradicím první republiky," uvedl Havlát. "Že se zvýší podpora rodinných firem na úkor velkých zemědělských podniků," pokračoval.

"Místo toho jsme otevřeli své dveře dokořán a řekli: Všichni sem vozte, co chcete," pojmenoval zemědělec hlavní problém. "A teď bychom chtěli ty dveře zavřít, protože stačí, když se dováží to, co není možné v České republice vypěstovat."

Problém vidí František Havlát i v tom, jak jsou české výrobky zpracovávány. "Uvedu příklad se dřevem. Teď to funguje tak, že vytěžené dřevo u nás s téměř nulovou přidanou hodnotou prodáme. Dřevo se postupně v okolních zemích zpracuje a vytvoří se tam pracovní místa. Finální výrobky s maximální přidanou hodnotou jsou prodány zpět do České republiky. Což je absolutně kontraproduktivní," uvedl pro EuroZprávy.cz zemědělský poradce. Veškerá výroba a zpracování podle něj musí probíhat u nás.

Problém venkova vidí hlavně v nedostatku pracovních příležitostí, což podle něj souvisí s malou podporou státu. "Malí a začínající zemědělci se v současné době neuživí a kvůli nezaměstnanosti odchází z venkova. Kdyby je někdo podporoval nebo jsme přepracovali systém výroby, zůstanou," věří Havlát.

"Půda je to nejcennější, co máme, to byla zásada už za první republiky. Od 90. let ale platí, že cenná je jen ta půda, která se prodá zahraničnímu investorovi. To je už od základu špatný přístup," dodává Havlát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky