Korea mění Česko na velmoc automobilů. Sypou k nám miliardy

Ve třetím dílu seriálu TN.cz o zahraničních investicích v České republice je na řadě další asijská velmoc - po druhém Japonsku, které v ČR investovalo přes 100 miliard, je totiž na řadě Jižní Korea.

Ilustrační fotografie
reklama

I tato východoasijská země totiž v Česku a jeho pracovnících objevila zlatý důl - i proto u nás Jihokorejci investovali bezmála 80 miliard korun, díky kterým má práci 12 tisíc Čechů.

A pro další práce bude - korejský výrobce pneumatik Nexen totiž v průmyslové zóně u Žatce buduje úplně novou továrnu za skoro 23 miliard korun, která by měla naplno fungovat od roku 2018.

Nexen přitom počítá s tím, že v následujících letech bude výrobní kapacita závodu ještě stoupat a práci v továrně bude pro přibližně tisícovku lidí, což v Ústeckém kraji zní jako pohádka.

Zatím ovšem první příčka o největší korejskou investici patří automobilce Hyundai. Do továrny v Nošovicích, kde mimochodem pracoval i Petr Kramný, Korejci investovali bezmála 35 miliard korun.

"Automobilový průmysl je pro Korejce stále nejatraktivnější, kromě velkých investorů se k tomu nabalují menší, přesto regionálně neméně důležité investice – do výroby autosoučástek, plechů nebo lisovaných dílů," vypočítává ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jedinou další velkou známou firmou, kde mají Jihokorejci významný podíl, jsou České aerolinie, kde společnost Korean Air drží 44 procent akcií.

Témata: Česko | auta | japonsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky