Díky Japoncům má práci 28 tisíc Čechů. Co všechno jim patří?

V prvním díle seriálu o zahraničním kapitálu v Česku podle objemu investovaných peněz jsme se zabývali Německem, což se dalo čekat. Překvapením je ovšem druhé místo, které patří Japoncům.

Ilustrační fotografie
reklama

Alespoň to vyplývá ze statistika ministerstva prřůmyslu a obchodu a přidružené agentury Czechinvest. Podle ní totiž Japonci ivestovali na českém území v uplynulých letech závratných 118 miliard korun.

Tyto peníze se přímo přetavily do 28 tisíc nových pracovních míst, což je přibližně populace středočeského Kolína, kde zároveň sídlí automobilka TPCA, tedy největší závod pod japonskou hlavičkou u nás.

"Těší mě, že si japonské společnosti vybírají právě naši zemi a díky jejich investicím vznikají nová pracovní místa. Potvrzuje se tím, že se japonským investorům u nás daří a jejich zkušenosti pozitivně ovlivňují příliv nových investic," hodnotí spolupráci s asijským obrem ministr průmyslu Jan Mládek.

To, kolik u nás Japonci investují peněz, je pozoruhodné i proto, že nejsou příliš vidět. Zatímco Němci vlastní velkou část sítě hypermarketů (Globus, Kaufland, Lidl a další) nebo mladoboleslavskou Škodu, Japonci jsou takřka neviditelní.

Až na Toyotu, kterou signalizuje to T v názvu koncernu TPCA ze známých japonských firem v ČR působí v podstatě už jen Panasonic (elektronika) a Shimano (mimo jiné "přehazovačky" na horských kolech).

Jinak jsou japonské miliardy skryté ve společnostech jako Denso, Daikin Industries nebo Koito. Japonské investice ovšem zaměstnancům svědčí - firmy totiž ve svých podnicích používají nejmodernější technologie a razí filozofii, že závod sídlící v Česku nemá řídit Japonec, ale Čech.

Za to ovšem Japonci vyžadují přesnost, dochvilnost a znalosti - vaření z vody a výmluvy na ně opravdu nefungují a povýšení se za ně také nedočkáte.

"Japonci také oceňují, když o nějakém projektu nebo záležitosti s nimi jedná stále jedna hlavní osoba, se kterou se již znají a také jí důvěřují. Nemají naopak rádi, když u českého partnera musejí jednat pokaždé s někým jiným," přidává své postřehy Filip Matys z tiskového odboru ministerstva.

Témata: Česko | zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky