Lidé budou moci půjčit Česku. Jak nakoupit dluhopisy?

Ministerstvo financí vydá testovací emisi spořících dluhopisů pro domácnosti ještě letos 11. listopadu, zájemci je budou moci kupovat už od 3. října. Ve čtvrtek to oznámil ministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

reklama

První testovací emise bude v objemu deset miliard korun.
 
V pilotní emisi budou k dispozici tři typy dluhopisů - jednoletý diskontní, pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční. U jednoletého je úrokový výnos dvě procenta, u pětiletých pak majitelé po pěti letech získají zpátky jistinu a šestiprocentní úrokový výnos.
 
Nominální hodnota jednoho dluhopisu je jedna koruna, minimální objem jedné objednávky je tisíc kusů. Maximální počet dluhopisů není omezen.
 
Ministerstvo pro pilotní emisi domluvilo tři distributory - Českou spořitelnu, ČSOB a Komerční banku. Zájemci o státní dluhopisy si je mohou objednávat od 3. října do 1. listopadu na některých jejich pobočkách. Dluhopisy pak budou emitovány 11. listopadu, ke stejnému datu budou připsány na účet těch, kteří si je nakoupili.
 
"Mnoho let jsem usiloval o to, aby se na financování českého státního dluhu mohli kromě velkých finančních skupin podílet také občané. Chceme českým domácnostem nabídnout mimořádnou investiční a spořící příležitost, jaké se dostává velkým bankám," prohlásil ministr Kalousek.

Témata: dluhopisy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky