Pošli mi peníze, žádají podvodníci. A kam jdou? Na účet jedné z parlamentních stran

Podvodníci se snaží hledat neustále nové triky, jak napálit důvěřivé lidi. Práci jim v tomto směru ulehčují i sociální média, jak se sám přesvědčil i Jiří Vítek. Pro Živnostenské listy popisoval, jak i jeho zkoušeli napálit.

Ilustrační fotografie
reklama

Vítkovi na Facebooku přišla zpráva od jedné jeho známé. „Ahoj můžu tě o něco poprosit? Chybí mi na účtě 126 Kč a dnes musím něco zaplatit.. Nemůžeš mi je prosím poslat převodem na účet? Vrátím ti je hned v pátek.. moc děkuju," napsala mu.

Muži to bylo divné, že žádá právě jeho a navíc o tak nízkou částku. Proto jí nabídl, že pokud je to vážně tak akutní, peníze jí někam přiveze, ale nic jí prý nepošle. „Já vím zní to blbě..ale je to moje poslední možnost, co máš za banku?" nenechala se odrazit známá.

Když jí řekl, že FIO, ona mu odvětila, že používá Komerční banku a že převod by trval dva dny. Proto nabídla, aby peníze poslal přes platební online bránu. Když mu poslala odkaz, odvětil muž, že není blb a že si myslí, že jde o podvod.

Následně kontaktoval skutečnou uživatelku účtu a zjistil, že ona mu žádnou zprávu neposílala. „Účet, na který na který jsem měl peníze odeslat, jsem zadal před dokončením tohoto článku do vyhledávače 107-7430660297/0100. Spadla mi brada, jde o transparentní účet ODS," dodal k celé věci Vítek.

Rozhodl se proto straně zavolat a varovat je, že „jsou součástí nějaké podivné hry". Podle serveru Lidovky.cz se strana s takovým podvodem setkala poprvé. „ODS a ani nikdo jiný, nemá možnost zabránit tomu, aby někdo operoval s číslem transparentního účtu. Stejně tak mohlo být k podvodu využito číslo jakékoli jiné politické strany nebo kteréhokoli jednotlivce," uvedla mluvčí strany Jana Havelková.

Podle odborníků v tomto případě totiž nejde primárně o číslo účtu, ale o přístupové údaje k bankovnímu kontu oběti. Právě díky transakcím přes platební brány se k nim podvodníci snadnou dostanou a během několika vteřin vysají celé konto.

Témata: CZK | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky