Jak doma ušetřit za energie, zatímco jste na dovolené?

Šetřit, šetřit a zase šetřit. Takové je heslo většiny Čechů na letní dovolené. V loňském průzkumu ING Bank odpovědělo 86 % českých turistů, že se snaží na letním pobytu co nejvíce snížit náklady. Zhruba třetina si sama vaří a čtvrtina oslovených se snaží neutrácet a vyhledává levné ubytování. Ovšem zatímco se lidé omezují na dovolené, která by měla být nejkrásnější časem roku, často zapomínají, že doma mezitím zbytečně utrácejí peníze za energie. Proto přinášíme užitečné tipy, jak i během pobytu na dovolené ušetřit na energiích.

Ilustrační fotografie
reklama

Nenechte spotřebiče „užírat“ energii

Dejte si pozor na přístroje, které se po vypnutí ovladačem přepnou do pohotovostního režimu. Například u televize je pohodlné, když k ní nemusíte pokaždé přijít a zapojit ji do zásuvky. Jen se posadíte na pohovku a probudíte ji dálkovým ovládáním. Když však odjíždíte na dovolenou, tento argument už neobstojí. Všechny přístroje vytáhněte ze zásuvek. Když byste měli například televizi celoročně zapnutou v pohotovostním režimu, zaplatíte za to 180 Kč navíc. „Největším žroutem je video rekordér, který by vás stál za rok 525 Kč, na druhém místě následuje stolní počítač s částkou 250 Kč. Proto se vám vyplatí, když si zvyknete přístroje odpojovat i v průběhu roku. Pokud například máte ještě malé děti, nezapomeňte na noc vypnout modem nebo Wi-fi router. Jejich spotřeba je kolem 10 wattů,“ doporučil Roman Kouba ze společnosti E.ON, která vydala příručku Úsporná domácnost.

Podcenit bouřky se nevyplácí

Možná si myslíte, že odpojením přístrojů ušetříte za dovolenou jen pár korun. A kvůli těm se vám rozhodně nechce chodit po domě, ohýbat se a vytahovat šňůry ze zásuvek. Ale uvědomte si, že tak můžete ušetřit i tisíce korun. Jak je to možné? V České republice bývají bouřky průměrně 16 až 35 dní ročně. Nejvíc jich bývá právě v létě. Když blesk uhodí do vašeho bleskosvodu nebo poblíž vašeho domu, jeho síla může způsobit přepětí v elektrické síti. Připojená televize nebo počítač tento náhlý nápor energie nemusí vydržet, a, jak se lidově říká, „vyhoří.“ Proto se vyplatí preventivně vypojit všechny elektrické přístroje s výjimkou mrazničky.

Pračka: nelijte peníze zbytečně do kanálu

S návratem z dovolené je spojené velké praní. Právě na něm můžete hodně ušetřit. V tuto dobu obvykle nebývá problém naplnit celý buben. Pokud však máte například červeného oblečení málo, raději ho nechte v koši na prádlo a počkejte, až ho bude víc. Na poloviční várku prádla pračka obvykle spotřebuje stejné množství energie i vody jako na plný buben. Předepírku používejte jen u silně znečištěného prádla. „Běžně špinavé a propocené prádlo stačí prát na 40 °C. Vyplatí se to. Uvědomte si, že pouhým snížením teploty z 90 °C na 60 °C, ušetříte 25 % energie. Pozor také na zastaralé modely praček. Pokud je ta vaše z 90. let, spotřebuje o 30 % víc energie než nové úsporné modely,“ uvedl Roman Kouba ze společnosti E.ON.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky