Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jsou německé potraviny kvalitnější? Odpověď je prostá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Před několika dny byl zveřejněn výsledek testu, který srovnával asi dvacítku českých a německých výrobků stejné značky. Výzkum okázal, že složení českých a německých výrobků se liší, v Německu je možná ve většině případů možné nakoupit kvalitnější potraviny za nižší ceny než u nás. Důvod je podle prezidenta Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslava Tomana prostý – jde o zisk.

Německý jogurt a Rama měly větší obsah tuku, v české kávě bylo o třetinu více kofeinu. Limonády byly v Německu slazeny cukrem, v Česku fruktózo-glukózovým sirupem. To jsou jen některé rozdíly, které srovnání potravin odhalilo. Důvod, proč k tomu dochází, je prostý. „Je to honba za ziskem, to znamená, že když tam dojde k náhražce, tak ta náhražka je levnější než kvalitní surovina. Jestliže tam dám menší obsah masa, tak samozřejmě ten výrobek je levnější a mohu prodávat za vyšší cenu," popisoval pro Radiožurnál Toman.

Dalším důvodem také je, že výrobky nadnárodních značek prodávané v Česku se vyrábí převážně v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku. Zatímco ty německé se vyrábí v Německu nebo v jiných zemích, které používají svoje receptury a nedovolí, aby byl zákazník šizen.

Změnit to je těžké, ale ne nemožné. „Jde to změnit trhovým tlakem jak ze strany výrobců, ale hlavně ze strany spotřebitelů. Spotřebitel si to určuje. Já jsem přesvědčen o tom, že když výrobce bude upřednostňovat výrobky z České republiky od českých výrobců, tak je to pod pravidelnou kontrolou," domnívá se Toman.

Témata:  potraviny obchody

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.