Rozhazujete naše peníze a rozdáváte trafiky, pustil se do vlády Fiala

Od 1. července začíná v praxi fungovat služební zákon, jehož cílem má být odpolitizování státní správy a stabilizování poměrů na jednotlivých úřadech. Vláda rychle zapomněla na své sliby a státní správu zbyrokratizovala, kritizuje koalici opoziční Petr Fiala.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
reklama

Přinést by měl i větší jistoty pro úředníky, kterých bude ve služebním poměru víc než 68 tisíc. Ti teď budou mít více dní volna a bude složitější je odvolat.

Předseda ODS připomíná, že vláda při svém vzniku slibovala mimo jiné snižování nákladů jednotlivých ministerstev a šetření ve státní správě. „Se služebním zákonem ale rychle na svůj slib zapomněla a státní správu naopak zbyrokratizovala," rýpnul si do vládní koalice Fiala.

Upozorňuje, že v roce 2013 na ministerstvech pracovalo celkem 66 náměstků, dnes jich je o 41 více. „Vláda dál rozhazuje peníze daňových poplatníků, protože jen náklady na 41 nových náměstků a státních tajemníků překračují částku 100 miliónů korun ročně. Zákon o státní službě, který dnes vstoupil v účinnost v plné míře, využila vláda k politizaci státní správy a k rozdání trafik," kritizuje předseda ODS.

Koalice si podle něj na ministerstva dosadila svoje lidi, které tam prostřednictvím služebního zákona zabetonovala, jinými slovy nebude možné je tak snadno odvolat. „To k efektivitě a lepší práci státního aparátu opravdu nepřispěje," dodal Fiala.

ODS zároveň upozorňuje, že ministr dopravy Dan Ťok přiznal médiím, že má tři náměstky. Podle opoziční strany je to ale úplně jinak, náměstků má teď celkem sedm, včetně státního tajemníka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky