Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela zlikviduje konkurenci mezi soudními exekutory a sníží vymahatelnost pohledávek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: exekuce-nemovitosti.cz

Zavedením principu teritoriality exekutorů prohrají jak věřitelé, tak dlužníci. Budou-li pohledávky soudním exekutorům svěřovány nově navrhovaným systémem, nebudou mít exekutoři v nekonkurenčním prostředí motivaci k tomu, aby věřitele přesvědčili o kvalitách svých úřadů a účinně vymáhali pohledávky. Zároveň reálně hrozí, že pokud bude mít dlužník majetek v jiném kraji, než ve kterém bydlí, náklady na vymáhání pohledávky porostou kvůli cestovním výlohám exekutora. To jsou jenom dva z mnoha důvodů, proč Hospodářská komora ČR doporučuje, aby vláda dnes projednávaný senátní návrh úprav exekuční legislativy odmítla.

Zatímco státy jako je Francie, Německo nebo Portugalsko od principu teritoriality exekutorů upouštějí kvůli nízké efektivitě vymáhání pohledávek, Česká republika jde proti proudu. Zkušenosti ze zahraničí potvrzují, že odstranění konkurenčního prostředí mezi exekutory, tedy rozdělit trh ze zákona a odstranit přirozenou soutěž mezi exekutory, má přímý dopad na výkonnost a ochotu exekutorů vymáhat pohledávky. To není ale jediný problém, na který Hospodářská komora ČR upozorňuje.

„Také by mohly vzniknout kraje, v nichž bude vymáhání pohledávek na dobré úrovni, zatímco v jiných budou pohledávky téměř nevymahatelné. Dlužníci by se mohli účelově přemisťovat do kraje s nejnižším procentem vymožených pohledávek a věřitelé by tak nemohli vymoct svá práva. K odstranění konkurence se negativně staví i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Odmítl ji jako omezení hospodářské soutěže,“ upozorňuje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Ta zároveň připomíná, že díky zavedení konkurenčního prostředí mezi exekutory stoupl v tuzemsku počet úspěšných exekucí o 37 %, kdy v současné době se věřitelům vrátí průměrně40 % pohledávek, oproti předchozím 3 % před cca 15 lety.

Hlavní výhrady Hospodářské komory ČR k novele:

v Evropě není teritorialita exekutorů běžná, naopak dochází k opouštění tohoto systému, odstraněním konkurenčního prostředí a zavedením teritoriality v ČR se sníží vymahatelnost pohledávek, novela bude zvyšovat administrativní nároky na soudy – soudy budou muset jednak vést číselné pořadí exekutorů, a jednak pravděpodobně vydávat o jedno rozhodnutí více než v současnosti, čímž dojde jednak k průtahům v určování exekutorů, jednak k nabobtnání administrativy na straně soudu, snížením počtu vymožených pohledávek dojde ke zvýšení cen půjček (čím nižší vymahatelnost pohledávek, tím nižší návratnost investic, respektive půjček), každý exekutor je jinak výkonný, zavedením teritoriality dojde ke vzniku krajů, ve kterých se pravděpodobně pro nízkou úspěšnost exekutorů vymahatelnost pohledávek výrazně sníží. Dlužníci se tak mohou spekulativně stěhovat do oblastí, kde je úspěšnost vymáhání na nízké úrovni, není úplně jasné, proč je návrh vládě předkládán, jisté ale je, že návrh nesníží náklady na vymáhání pohledávek. Argumentace předkladatelů snížením nákladů není podložena žádnými faktickými údaji, které by to potvrzovaly. Naopak již v současnosti jsou náklady exekutora na dopravu omezené částkou 1500 Kč. Pokud předkladatelé argumentují nevhodným chováním exekutorů, pak to nelze řešit zavedením teritoriality, ale zavedením například institutu exekučního ombudsmana nebo jiného dohledu, případně jiných postihů za nezákonné nebo morálně nevhodné praktiky exekutora, Hospodářská komora ČR usiluje o to, aby vláda zajistila předvídatelnost podnikatelského prostředí. Navrhovaná legisvakanční lhůta je velmi krátká a naprosto nereflektuje současné postavení exekutorů jako podnikatelů. Přijetím novely by se od základů změnilo celé prostředí vymáhání pohledávek v tuzemsku. Jednotliví exekutoři, a zejména pak jejich zaměstnanci, by byli v nepřiměřeně krátké době vystaveni novým pravidlům. Proto je potřebné prodloužit legisvakanční lhůty alespoň na 1 rok.

Témata:  exekuce dluhy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy