Dáváte dětem za vysvědčení odměnu?

Většina rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Tu dostane na konci školního roku 78 % českých dětí. A to i přesto, že dvě třetiny dnešních rodičů (65 %) nedostaly za vysvědčení v době svého dětství nic. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, kterého se účastnilo na 1000 respondentů, informuje PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie
reklama

Více než polovina rodičů nebo prarodičů (57 %) dává svým potomkům za vysvědčení věcný dárek, nejčastěji hračku, oblečení, knížku nebo elektroniku. „Peníze dává za dobré známky v Česku každý šestý rodič, čtvrtina dětí (27 %) si pak závěr školního roku užije na slavnostním obědě, v cukrárně, v kině, nebo třeba na výletě,“ komentuje výsledky průzkumu výkonný ředitel PROFI CREDITu Rudolf Cejnar. Prarodiče jsou k dětem shovívavější než rodiče. Svá vnoučata odměňují za snahu ve škole i v případě horších známek. Od babiček a dědečků děti nejčastěji dostávají peníze.

Za vysvědčení utratíme v průměru pětistovku

„O konkrétní sumě se drtivá většina rodičů (82 %) rozhoduje na poslední chvíli. V průměru nakonec utratí zhruba 500 korun. Jen třetina rodičů motivuje děti v průběhu celého roku,“ říká Rudolf Cejnar. Z průzkumu také vyplynulo, většina rodičů (83 %) ví, jaké známky jejich dítě poslední školní den domů přinese. Jen 6 % tvrdí, že je to plně v kompetenci jejich dětí a 7 % připouští, že občas je to pořádné překvapení.

Rodiče odměňují, ale sami byli bez odměn

I když si dnes většina rodičů láme hlavu nad tím, jak odměnit své dítě za vysvědčení, oni sami (65 %) nedostávali v dětství nic. Na dárek v podobě oblečení či hračky si vzpomíná jen pětina z nás. I když už zmíněných 16 % rodičů dnes považuje za dobrý dárek peníze, v dětství je za vysvědčení dostali jen 4 % z nich. 

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky