Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou bohatí? Toto tvrdí lidé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Podle průzkumu Pioneer Investments by více než čtvrtině Čechů stačil k pocitu bohatství milion korun. Méně než každý desátý Čech by pak o sobě tvrdil, že je bohatý až na hranici půl miliardy. Zatímco mužům by k pocitu bohatství stačil nejčastěji právě milion, ženy si stejný pocit cení na milionů pět. Na otázku, jak by Češi naložili s nedávnou rekordní výhrou 2,5 miliardy korun, by více než polovina dotazovaných (57 %) ke správě nově nabytých peněz využila finančního poradce a zhruba stejný podíl pohádkově bohatých Čechů (55 %) by podnikl cestu kolem světa a koupil si alespoň jeden luxusní automobil (52 %).

Více než čtvrtina Čechů (27 %) tvrdí, že by jim k pocitu bohatství stačil jeden milion korun. O něco větší část populace (29 %) by měla stejný pocit při sumě pěti milionů. Zatímco milion korun by stačil těm mladším (15 – 29 let), starší generace (30 – 60 let) se shodují spíše na pěti milionech. Pokud se podíváme na výsledky podle dosaženého vzdělání, půl milionu by k pocitu bohatství nejčastěji stačilo dotazovaným bez maturity, naopak vysokoškoláci vidí jako hranici bohatství deset milionů.

„Částka, při jejímž vlastnictví by o sobě velká část Čechů tvrdila, že je bohatá, tedy milion korun, může být pro řadu z nich reálně dosažitelná například prostřednictvím  dlouhodobého pravidelného investování,“ říká Dana Kryńska, ředitelka marketingu a komunikace Pioneer Investments v ČR a SR a dodává: „Pokud by dnešní třicátník pro svoji investici zvolil vyvážené portfolio – tedy takové, kde jsou zastoupeny jak konzervativní instrumenty, tak akcie – a pravidelně odkládal tisíc korun měsíčně, v důchodovém věku skutečně může být milionářem“. 

Pokud by se Češi dostali k rekordní výhře 2,5 miliardy korun, která nedávno padla, naprostá většina (96 %) by část peněz investovala do zajištění budoucnosti své i dalších generací. 86 % by si určitě nebo pravděpodobně pořídilo nové bydlení a pozitivní zprávou je, že tři čtvrtiny by neváhaly věnovat určitý obnos z výhry na dobročinné účely. Více než polovina dotazovaných (57 %) by ke správě nově nabytých peněz využila finančního poradce a zhruba stejný podíl pohádkově bohatých Čechů (55 %) by podnikl cestu kolem světa a koupil si alespoň jeden luxusní automobil (52 %). Nejméně lákavou investicí by pro zbohatnuvší Čechy bylo založení soukromé umělecké sbírky (9 %). Více než třetina (36 %) by určitě nebo pravděpodobně neopustila stávající zaměstnání a jen asi 8 % dotazovaných by v případě takové výhry hledalo nového partnera. 

„Je patrné, že Češi se v souvislosti s nedávnou rekordní výhrou nad možností získat takto mimořádně velký obnos peněz zamýšleli a mají poměrně jasno, jak by s ním naložili. Dobrou zprávou je, že většina by myslela především na zajištění budoucnosti a peníze by investovala, a to z velké části s využitím odborné pomoci finančního poradce. Při takto vysoké částce a vhodně zvolené investiční strategii je více než pravděpodobné, že si výhry reálně užije nejen výherce, ale budou z ní těžit i další generace. Povzbudivý je i fakt, že řada dotazovaných by se i přes rychle nabyté pohádkové bohatství nevzdala zaběhnutých rituálů a pevných bodů ve svém životě, jako je práce a fungující partnerství,“ uzavírá Kryńská.

Témata:  CZK Česko lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy