Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krach Řecka poškodí i Českou republiku, varuje Sobotka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministr financí České republiky Andrej Babiš dnes na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů prohlásil, že by Atény měly konečně zbankrotovat. Premiér Bohuslav Sobotka má ale naprosto odlišný názor. Krach Řecka by přinesl velké problémy, varoval Bohuslav Sobotka.

„Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor," uvedl dnes Babiš na konferenci. Jeho názor tak stojí v protikladu k tomu, co tvrdí předseda vlády.

„Bankrot Řecka by poškodil celou EU a zhoršil uprchlickou krizi. 80 % českého exportu směřuje do zemí eurozóny a stabilita eurozóny je proto naším strategickým zájmem. Krach Řecka by nepřímo poškodil i českou ekonomiku," varuje Sobotka.

Pokud se potvrdí signály, které v pondělí dopoledne vyslala řecká vláda, o tom, že je ochotna přijmout potřebné reformy, měly by země podle českého premiéra udělat maximum, aby eurozónu posílily.

„A Řekové musí provést nutné reformy. Země v EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními. Funkční řecký stát navíc potřebujeme i v souvislosti se stávající migrační vlnou," nesouhlasí Sobotka se slovy Andreje Babiše o krachu Řecka. „Řecko musí zlepšit ochranu jižní hranice EU. Pokud zbankrotuje, zhorší to i celou uprchlickou krizi," dodal předseda ČSSD.

Témata:  Česko Řecko Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy