Jestli k tomu dojde, Babiš ovládne všechno, varuje sociolog

Ministr financí Andrej Babiš se nechal slyšet, že by rád privatizoval některé státní podniky. Vidí v tom způsob, jak dostat do rozpočtu desítky miliard korun. Pokud k tomu opravdu dojde, povede to k jedné jediné věci, všechno bude Babišovo, varuje sociolog Petr Hampl.

Andrej Babiš
reklama

Ministr financí v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že by rád pomocí kapitálových trhů privatizoval státní firmy. Loni se o něco takového pokusil s Českým Aeroholdingem. Chtěl dát na burzu 40 % akcií, 60 % by zůstalo státu. ČSSD to ale rázně odmítla.

Teď Babiš mluví nejen o Aeroholdingu, ale třeba i o firmě Lesy ČR nebo Čepro. „Dokonce jsem se z legrace pošťuchoval s kolegou ministrem vnitra Chovancem, že v Polsku jde na burzu i pošta, že bychom to také mohli udělat, aby získala vytoužené peníze," uvedl Babiš v rozhovoru.

S takovou privatizací, jako navrhuje ministr financí, ale nesouhlasí sociolog a člen Svobodných Petr Hampl. „Privatizace může mít tři účely: rozbít nějakého státního monopolního molocha a udělat prostor pro vznik malých firem a projektů, tedy lidového kapitalismu, zbavit se podniku, který je ztrátový a vláda jej nechce dál dotovat, nebo získat jednorázově peníze na nějakou mimořádnou transformaci. Třeba změnu důchodového systému," popisuje na Facebooku sociolog.

Taková podmínky prý ale nenastaly. „Mohla by ale vést k něčemu jinému - ke stavu, kdy firmu povede Babišem dosazený management a podstatný balík akcií bude ovládán Babišovými fondy. Pak by stačila trocha šikovnosti a během roku až dvou se Česká pošta a Budějovický Budvar stanou součástí Agrofertu," varuje před možnou budoucností Hampl.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky