Kvůli Babišovi skončíme jako Ukrajina, varuje odborník

Odborník na družstevnictví a státní správu, někdejší náměstek Ministerstva pro místní rozvoj a exšéf Úřadu vlády Ivan Přikryl varuje před hrozbou, kterou je podle něj pro Český stát ministr financí Andrej Babiš. Toho nazval "veslujícím kormidelníkem".

Andrej Babiš
reklama

Úvodem analýzy, kterou Přikryl publikoval na svém webu, vysvětluje, proč použil zrovna tento termín. Lodě, které se pádlují, kormidelníka nemají, a pádlař hledí vpřed. Vesla naopak vyžadují, aby seděl zády k cíli. Kormidelník v takovém případě sedí na zádi a hledí vpřed a kontroluje veslaře, aby se od správného směru neodchýlil.

"Je-li kormidelník pan Babiš, tak v jakých botách? Ministra financí směřující k prostě zařízeným, jednoduše dosažitelným cílům, ke kterým zkostnatělí politici všech stran neznají směr? Nebo v botách majitele Agrofertu, který jako řádný hospodář jako nic neovlivňuje ale vše co se v Agrofertu děje je na jeho účet, k jeho škodě či prospěchu? Lze mít jednu botu státních zájmů a jednu Agrofertní? Lze, ale pak si toho zákonitě lidé všímají. On ty dvě odlišné boty má," tvrdí bývalý náměstek.

Podle Přikryla se může sice "vztekat jako čertíček, že mu proradní kritici toto předhazují, opozice, a opatrně, aby ho příliš nenaštvali, též koalice. Ale schizofrenie kormidelníka je jasná, hledíme na něj, slyšíme jeho slova ale nevíme, co je pravda a co ne, co je blud a co záměr."

Veslaře Přikryl popsal jako otroka kormidelníka, který na něj křičí, aby přidal, aby byla loď v cíli první. Jako ministr se pak prý Babiš snaží prezentovat více jako veslař, který chce dosáhnout blaženého cíle. "A ostatní spoluveslujicí se podle něj stejně jen vezou, jsou-li na lodi vůbec, neboť politici prý neumí plavat a tak se na vratkou bárku raději vykašlou. Stojí na břehu a skandují. Co asi křičí?" zamýšlí se autor analýzy.

Přiznává, že v jeho košatém popisu se můž ztrácet souvislost, tak to ale podle něj je i v případech lidí dvojí tváře. "Nevíme, co je skutečnou motivací magnáta ministra. Jsme krutí, pokud mu křivdíme. Třeba proplakal celou noc, když se dozvěděl, že jeho zlý náměstek mu v kauze pozemků zvýšil nepatrně hospodářský výsledek. Třeba jej odešle na charitu," rýpnul si.

"Pokud jako ministr pan Babiš navrhuje vypisovat i na nákup toaletního papíru výběrová řízení a současně mlčí nad pokusy hradních mocných organizovat splacení ruského dluhu, což je jeho věc, nebo celé vlády, rozhodně ne nenajezených poradců hradních, těžko mu uvěřit. Nechápe-li to. pak nemá na ministerstvu co dělat," zamyslel se Přikryl a sám sebe se ptá, jestli by měl účetnictví všech firem patřících do jeho impéria dát na internet či zveřejnit smlouvy, alespoň ty se státem? Pak by si podle exnáměstka sicce vymazal podezření ze střetu zájmů, ale poškozoval by zájmy svoje jako podnikatele.

"Myslím, že za to vše pan Babiš nemůže. On dobře zná prostředí a klima posledních 25 let. Pozadí různých kauz, pravidla obchodů kontrolovaných důvěrníky mocných. Nikdy neodhalené a stěží prokazatelné úniky miliard. Ale je pořád, dík „svému stavu" ve schizofrenní situaci," tvrdí.

Podle Přikryla je teď Babiš na kruhovém objezdu, a musí se rozhodnout, jak odbočí a kam. Určuje podle něj pravidla pro další mocné, kteří si řeknou „když on, proč ne já". Rezignovat nechce, prodat Agrofert také ne.

"Pak to dopadne jako na Ukrajině. Nemám na mysli události posledních let ale dobu před 5 lety, kdy jsem měl, dík tehdy zastávané pozici, možnost s parlamentní delegací navštívit tamější Parlament. Ze čtyř stovek poslanců mělo, podle předsedy Ukrajinského parlamentu, dvě stě soukromé letadlo.... Stačilo přitom zajet na ukrajinský venkov, abychom pochopili, že tato země není zemí převážně bohatých, nýbrž vyvolených oligarchů," podotkl Přikryl.

Tento rébus ale podle něj musí být vyřešen. "Ale stejně jako se Senát nikdy sám nezruší, nedovolí monokratické ANO aby Parlament přijal pravidla určující poměry mezi rolí politika a podnikatele tak, abychom neměli řeky plné „veslujících kormidelníků". A ostatní ho též budou chránit, protože, slovy jednoho bývalého premiéra – bez něj si ani ruce neumyjí!" uzavřel.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky