Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se kolaps internetu, varuje odborník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Je světová síť na pokraji kolapsu? Díky stále většímu objemu dat přeneseného po světové síti bychom brzo mohli objevit její limity. Alespoň to tvrdí britský profesor z univerzity v Birminghamu.

Andrew Ellis prohlásil na setkání Britské královské společnosti, že týmy v laboratořích pomalu dosahují maximálního objemu dat, který se "vejde" do optických vláken. Ty přitom zajišťují páteřní spoje světové sítě. "Cesta nových technologií z laboratoře na trh trvá šest až osm let - to znamená, že právě za osm let bychom se mohli dostat do problémů," říká vědec.

Problém podle něj souvisí s rapidním nárůstem rychlosti internetového připojení a také s využitím internetu pro přenos televizního vysílání. Zatímco v roce 2005 byla průměrná rychlost připojení v Británii 2 Mbit/s, dnes se dostávají přípojky na hodnoty často i padesátkrát větší. To spolu s datovou náročností výše zmíněného televizního vysílání vystavuje síť enormnímu zatížení. 

"Mnoho let jsme si dokázali držet náskok,  ale dostáváme se do bodu, kdy jej neudržíme věčně," říká Ellis a dodává, že budeme muset co nejdříve přijít s technologií, která vysoké přenosy dat zvládne lépe než optická vlákna. Dočasně lze samozřejmě problém řešit položením nových optických kabelů, to je ale velmi finančně nákladné a samozřejmě se promítá do koncových cen připojení.

Optická vlákna jsou také velmi energeticky náročná. Podle Ellisovy předpovědi za dvacet let spotřebují tolik energie jako všichni obyvatelé a firmy Velké Británie. Nakolik je Ellisova předpověď přesná a zda se skutečně svět za osm let ponoří do webové tmy, ukáže zřejmě až čas.

Témata:  počítače internet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy