Nastává mléčná revoluce: Mléko a sýry koupíte levněji

Evropská unie od dubna ruší kvóty na produkci mléka. Evropští zemědělci budou moci vyprodukovat libovolné množství mléka, což by mělo vést k přebytku, a jeho cenu snížit.

Ilustrační fotografie
reklama

Po více než třiceti letech končí v Evropské unii kvóty na mléko. Podle časopisu The Economist to znamená mléčnou revoluci. Od 1. dubna totiž státy EU mohou produkovat kolik mléka chtějí.

Dosud jim totiž za porušení kvót hrozily finanční sankce. Výsledek tohoto rozhodnutí pocítí všichni. Výkupní cena mléka v České republice tlakem konkurence spadne na minimum.

Cena mléka kvůli jeho nadbytku klesla o korunu už v loňském září - na 8,50, a to kvůli sankcím vůči Rusku, jež zakazují vývoz mléčných výrobků z EU do této země. Další pokles ceny této suroviny je tedy jistý. 

"Vždy, když má trh obavu, cena mléka neroste a spíš klesá. A to ať je obava oprávněná, nebo ne," řekl Hospodářským novinám Mojmír Severin z GE Money Bank, která patří mezi největší banky financující české zemědělce. Největší evropští exportéři se navíc chtějí zaměřit na vývoz mléka do světa. V úvahu přichází i čínský trh. 

Témata: mléko | ceny potravin

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky