Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastává mléčná revoluce: Mléko a sýry koupíte levněji

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Evropská unie od dubna ruší kvóty na produkci mléka. Evropští zemědělci budou moci vyprodukovat libovolné množství mléka, což by mělo vést k přebytku, a jeho cenu snížit.

Po více než třiceti letech končí v Evropské unii kvóty na mléko. Podle časopisu The Economist to znamená mléčnou revoluci. Od 1. dubna totiž státy EU mohou produkovat kolik mléka chtějí.

Dosud jim totiž za porušení kvót hrozily finanční sankce. Výsledek tohoto rozhodnutí pocítí všichni. Výkupní cena mléka v České republice tlakem konkurence spadne na minimum.

Cena mléka kvůli jeho nadbytku klesla o korunu už v loňském září - na 8,50, a to kvůli sankcím vůči Rusku, jež zakazují vývoz mléčných výrobků z EU do této země. Další pokles ceny této suroviny je tedy jistý. 

"Vždy, když má trh obavu, cena mléka neroste a spíš klesá. A to ať je obava oprávněná, nebo ne," řekl Hospodářským novinám Mojmír Severin z GE Money Bank, která patří mezi největší banky financující české zemědělce. Největší evropští exportéři se navíc chtějí zaměřit na vývoz mléka do světa. V úvahu přichází i čínský trh. 

Témata:  mléko ceny potravin

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.