Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ušetříte za energie? Toto je cesta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Letošní zima byla v České republice extrémně teplá a řada tuzemských domácností díky tomu ušetřila za vytápění. Pouze na vlídnost počasí se však spoléhat nelze, více je možné ušetřit správným výběrem produktu a rozumným spotřebitelským chováním.

Dnes společně s odborníkem Skupiny ČEZ navštívíme Pavla, který bydlí v podnájmu v pražském dvoupokojovém bytě, abychom se podrobně podívali na jeho energetické návyky a pomohli mu odhalit zbytečné chyby, které jej stojí peníze.

Pavel doma topí a ohřívá vodu plynem, na elektřině vaří a kromě svícení samozřejmě používá různé elektrické spotřebiče. Představu o spotřebě příliš nemá, v bytě je v nájmu a tarify "zdědil" po předchozích nájemnících. "Prostě to příliš nesleduji, i když za každou ušetřenou korunu bych byl samozřejmě rád," vysvětluje.

Právě tento fakt se řadí k nejčastějším chybám lidí. Nezajímají se o vhodnost odebíraného produktu pro své bytové podmínky a často se vůbec nevyznají v možnostech, které se jim nabízí. Skupina ČEZ se dlouhodobě snaží podněcovat odběratele energií k šetrnému spotřebitelskému chování a základní energetické znalosti.

Nedávno dokonce ČEZ uvedl na trh novinku, která zákazníkům každý rok přináší úsporu za plyn. "ČEZ S ODMĚNOU je fixovaný produkt na 3 roky a jeho cena klesá každých 12 měsíců. První rok nabízí úsporu 7 %, druhý rok 8 % a třetí rok dokonce 10 %. Při podpisu smlouvy zákazník navíc získá až 2000 Kč jako mimořádný bonus, celkově tak běžná rodina s roční spotřebou okolo 31 MWh může za tři roky ušetřit zhruba 11 500 Kč," vyjmenovává výhody tisková mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Pavel by mohl ušetřit další 2 tisíce korun, kdyby si sjednal elektřinu s ČEZ Garant Plus a také mobilní volání od ČEZ. Celkovou úsporu si každý může spočítat na souhrnné kalkulačce na stránkách ČEZ. V rámci dlouhodobé snahy pomoci Čechům ušetřit za energie spustila Skupina ČEZ na konci loňského roku také tzv. Energetický test národa. "Pomocí tohoto testu mimo jiné upozorňujeme na nejčastější chyby v domácnostech, které vedou k plýtvání energií, a tedy i peněz. Po dvou měsících od spuštění testu jsme zjistili, že průměrná česká rodina by bez jakýchkoliv dodatečných investic mohla ušetřit kolem 2000 Kč ročně, to jen odstraněním zbytečných chyb. I zde u Pavla jsme jich našli hned několik," dodává Barbora Půlpánová.

Například v kuchyni má Pavel nevhodně umístěnou lednici, stojí totiž mezi vařičem a myčkou. Oba spotřebiče se v chodu ohřívají a tím ohřívají i ledničku. Ta pak spotřebovává mnohem víc energie, než kdyby stála na jiném, chladnějším, místě v bytě. V pokoji zase stojí skříňka před topením, což brání šíření tepla do místnosti. Překážka před topením může způsobit tepelnou ztrátu až 10 %.

Dalším problémem v bytě je, že většina spotřebičů jede v tzv. stand-by režimu. Zdánlivě tedy sice nepracují, ale přitom pořád tahají peníze z peněženky. Podle odborných studií se stand-by režimy podílejí na celkové spotřebě energie z 8 až 11 %. Co tedy poradit na závěr? Rozhodně nespoléhat na teplou zimu, ale šetřit správným výběrem energetických produktů a změnami ve spotřebitelském chování – jedině tak mohou české domácnosti dlouhodobě za plyn a elektřinu šetřit.

Témata:  energetika ČEZ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy