Sankce za opožděné daňové přiznání

Nedochvilnost se při plnění daňových povinností nevyplácí. Opožděné podání daňového přiznání nebo „Přehledů“ je totiž ze strany příslušných institucí sankcionováno. Nezaplacení daně a povinného pojistného v zákonném termínu je důvodem pro předepsání penále a úroků z prodlení. Neplnění zákonných povinností tedy přináší finanční problémy, informuje Mazars.

Ilustrační fotografie
reklama

Základní termín pro doručení daňového přiznání za rok 2014 na finanční úřad je 1. duben 2015. Při zpracování daňového přiznání daňovým poradcem se základní lhůta prodlužuje o tři měsíce, tedy do 1. července. O této skutečnosti musí být ovšem finanční úřad včas informován. V zákonném termínu je třeba zaplatit též nedoplatek na dani z příjmu fyzických osob.

Jak vysoká je pokuta?

Za nepodání daňového přiznání v zákonném termínu uděluje finanční úřad pokuty. Pokud je přiznání na finanční úřad doručeno o pět pracovních dnů později, nehrozí žádný postih. Je-li ale doručeno po této lhůtě, činí pokuta 0,05 % ze stanovené daně za každý den prodlení. Nepodá-li subjekt daňové přiznání vůbec, finanční úřad jej nejprve vyzve, aby tak učinil. Pokud poplatník nestihne ani tuto dodatečnou lhůtu, činí pokuta 5 % ze stanovené daně nebo daňové ztráty, ale vždy minimálně 500 Kč. Maximální hodnota pokuty je legislativou stanovena na 300 000 Kč. „Vyměřenou pokutu předepisují pracovníci finančního úřadu platebním výměrem a tato pokuta je následně splatná do 30 dní od jeho doručení,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Výše pokuty za opožděné podání daňového přiznání je poloviční, pokud je daňové přiznání podáno do 4. května 2015, respektive 3. srpna 2015 (pokud je zpracováno daňovým poradcem), a v daném roce správce daně neeviduje u téhož poplatníka prodlení s jiným podáním.

Pokuty za neodevzdání „Přehledů“

Občané vykonávající alespoň po část roku 2014 samostatnou výdělečnou činnost musejí do 4. května 2015 doručit své zdravotní pojišťovně a na místně příslušnou OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení) „Přehled o příjmech a výdajích za rok 2014“. Do 8 dní po jeho odevzdání je nutné doplatit případný nedoplatek na sociálním a zdravotním pojištění. Při zpracování daňového přiznání daňovým poradcem se termín pro odevzdání „Přehledů“ posouvá na 3. srpna. Nejsou-li „Přehledy“ doručeny v zákonném termínu, mohou být uděleny vysoké pokuty: až 50 000 Kč od zdravotní pojišťovny a až 20 000 Kč od OSSZ. Při určení výše pokuty se mimo jiné přihlíží k platební historii pokutovaného.

Penále za zaplacení nižší daně

Někteří občané zaplatí nesprávně nižší daň z příjmu, protože je jim následně doměřena daň z příjmu pracovníky finančního úřadu. Výše penále činí 20 % z částky doměřené daně. Penále je předepsáno dodatečným platebním výměrem a je splatné ke stejnému dni jako doměřená daň, tedy do 15 dnů od doručení platebního výměru. Daň z příjmu může být doměřena v zákonné tříleté lhůtě. Ta začíná běžet dnem, ve kterém uplynula lhůta pro podání řádného daňového přiznání. „Termín pro podání daňového přiznání za rok 2014 je do 1. dubna 2015 a tímto dnem tedy začíná běžet tříletá lhůta pro doměření daně za rok 2014,“ vysvětluje Gabriela Ivanco. Pokud daňový subjekt uhradí dodatečně vyměřenou daň, ze které plyne penále, může nově od 1. ledna 2015 požádat finanční úřad o prominutí penále. Tato žádost musí být podána do tří měsíců od doručení dodatečného platebního výměru, a pokud žádáte o prominutí částky vyšší než 3000 Kč, podléhá správnímu poplatku ve výši 1000 Kč.

Úroky z prodlení

Není-li daň z příjmu fyzických osob zaplacena v zákonném termínu, je finančním úřadem vyměřen úrok z prodlení. Ten se hradí za každý den prodlení počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby daně. Toto legislativní opatření umožňuje provést příkaz k úhradě v poslední den splatnosti daně z příjmu, přičemž daň bude uhrazena ještě v zákonném termínu, neboť pětidenní lhůta je pro bankovní převod dostatečná. Sazba úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou zvýšené o 14 procentních bodů platné pro první den příslušného pololetí.

Penále u povinného pojistného

Za každý den prodlení v placení povinného sociálního a zdravotního pojištění nabíhá v informačním systému příslušné zdravotní pojišťovny a místně příslušné OSSZ dlužné penále ve výši 0,05 % z dlužného pojistného denně. Vyměřené penále je následně vymáháno, stejně jako pojistné. Dobrovolně neuhrazené penále tedy lze přitom vymáhat i exekučně. Řádné plnění zákonných povinností se tudíž rozhodně vyplatí.

Prominutí penále

Při úhradě veškerého dlužného pojistného na sociálním a zdravotním pojištění si je možné v zákonné lhůtě požádat o prominutí předepsaného penále. Od roku 2015 je též možné obrátit se na finanční úřad s žádostí o prominutí předepsaného penále a úroků z prodlení. „Při včasně podané žádosti na finanční úřad je možné prominout pouze platební výměr na penále z roku 2015 a úroky z prodlení vztahující se k období od 1. ledna 2015,“ doplňuje Gabriela Ivanco. Všechny instituce posuzují jednotlivé žádosti individuálně a mají vlastní kritéria pro případné vyhovění žádosti. Včasné řešení problémů a nesrovnalostí s příslušnými pracovníky pověřených institucí a podání žádosti v zákonném termínu je možností, jak sankce za neplnění povinností snížit. 

Témata: CZK | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky