Živnostníků v insolvenci přibývá. Obchodní společnosti bankrotují méně

V lednu tohoto roku vyhlásilo bankrot 696 živnostníků. To je o 75 bankrotů více než v prosinci loňského roku. Počty zbankrotovaných obchodních společností začátkem roku 2015 nevzrostly. Vyhlásilo je 87 společností, což je srovnatelný počet s prosincem 2014. Počet osobních bankrotů meziročně klesl o dvě procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Během roku 2014 klesl počet insolvenčních návrhů. Naopak ale vzrostl počet skutečně vyhlášených konkurzů, přibylo zejména živnostníků. V roce 2013 bylo vyhlášeno celkem 2224 konkurzů, z toho 849 se týkalo živnostníků. V loňském roce v Česku upadlo do konkurzu 2403 podnikatelů, živnostníků bylo 1110. „V oblasti počtu návrhů na vyhlášení bankrotu u fyzických osob podnikatelů stále zaznamenáváme růst. Za posledních 12 měsíců podalo návrh na bankrot 10 845 živnostníků. To je o 3916 návrhů více než v předcházejícím období. Meziročně se počet těchto návrhů zvýšil o 57 procent," popsal Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Podnikatelům škodí velké řetězce. Živnostníci v podstatě nejsou schopni konkurovat cenou ani množstvím nabízeného zboží. „Dle mého názoru se bankroty týkají zejména drobných živnostníků. Na jejich podnikání má vliv neustálé posilování pozic velkých řetězců na českém trhu. Ty se objevují v podstatě ve všech sférách podnikání, ať už se jedná o nábytkářské, potravinářské či oděvní řetězce, které drobné podnikatele prakticky vytlačují. Dlouhodobě se také na úpadku drobných podnikatelů podílí špatná platební morálka větších firem. Až třetina z nich platí faktury po splatnosti. Sejde-li se takových nezaplacených faktur větší množství, může to být pro živnostníka likvidační," vysvětlil Jan Malý.

Daří se zemědělcům, zato stavbaři a restauratéři bankrotují. Nejvíce bankrotů vyhlašují společnosti v Praze, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. „Podle insolvenčního rejstříku vyhlásily během ledna nejvíce bankrotů obchodní společnosti ve stavebnictví, obchodě a pohostinství. Naopak zemědělcům se na počátku roku dařilo. V této oblasti prozatím nebyl vyhlášen bankrot žádný. Co do počtu vyhlášených bankrotů obchodních společností si nejhůře stojí Praha. Tady bylo v lednu vyhlášeno 37 bankrotů, což je 40 procent z celkového počtu. Po osmi bankrotech hlásí společnosti z Jihomoravského a Královéhradeckého kraje," popsal Jan Malý.

Navzdory tomu, že počet osobních bankrotů meziročně klesl o dvě procenta, v lednu vyhlásilo osobní bankrot 1531 lidí, což je o 261 více než v prosinci 2014. Naopak klesl počet návrhů na vyhlášení osobního bankrotu. Ten podalo v lednu 1439 lidí – o 355 méně než v posledním měsíci roku 2014. „Obecně více insolvenčních návrhů je podáváno na jaře jako výsledek vánočních půjček a pak obvykle na podzim po letních prázdninách. Osobní bankroty jdou ruku v ruce s nezaměstnaností, a proto více insolvenčních návrhů je například v krajích Ústeckém či Moravskoslezském, nejméně návrhů pak má region hlavního města Prahy," uvedl Jan Malý.

Témata: bankrot | firmy | živnostníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky