Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle byste nečekali. Máslo není tak špatné, jak nám léta tvrdili

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Celá léta nám odborníci na výživu radili, že si máme na chléb mazat spíše něco méně tučného, než je máslo. Jejich rady přitom vycházely ze studie z roku 1983, která byla podle nejnovějšího výzkumu chybná.

Nové vědecké závěry nám nyní servírují překvapivé zjištění, které zpochybňuje rady, které jsme dostávali po dobu více než třiceti let. Výživoví poradci lidem doporučovali, aby omezili konzumaci tuků a raději zvýšili obsah sacharidů v jejich stravě. Chtěli tak snížit počet úmrtí na srdeční choroby.

Toto "nařízení" podle kritiků citelně zasáhlo mlékárenských průmysl v USA a Velké Británii a rada o zvýšené konzumaci sacharidů navíc nepřímo způsobila epidemii obezity. Lidé začali jíst méně másla, tučných sýrů, vyhýbali se více plnotučnému mléku a smetaně, protože se báli škodlivých nasycených mastných kyselin.

Studie o škodlivosti tuků na činnost srdce byly dosud považovány za "zlatý standard"  lékařského výzkumu. Výrobci tedy přišli s různými náhražkami. Nová společná studie vědců ze Skotska a USA však tvrdí, že ta stará byla chybná a vůbec se nezaměřila na ověření výsledků v praxi.

Profesor Iain Broom z univerzity Roberta Gordona ve Skotsku uvedl, že nyní existuje stále více důkazů proti zavedení nízkotučné diety v boji proti onemocnění srdce. "Je načase, aby si vláda Spojeného království "kousnula" do kyselého jablka a zastavila nekontrolovaný experiment, který se za tu dobu stal globálním, a pomohla napravit jeho špatné výsledky," řekl Broom deníku Daily Mail.

Z přezkumu, který se zaměřil na vztah konzumace nasycených tuků a ischemických srdečních chorob, nevyšla žádná spojitost, bez ohledu na to, zda se zkoumaní lidé vyhýbali potravinám s vysokým obsahem tuku nebo upřednostňovali nízkotučnou stravu. Každopádně stále platí staré pravidlo "všeho s mírou". 

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.