Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle byste nečekali. Máslo není tak špatné, jak nám léta tvrdili

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Celá léta nám odborníci na výživu radili, že si máme na chléb mazat spíše něco méně tučného, než je máslo. Jejich rady přitom vycházely ze studie z roku 1983, která byla podle nejnovějšího výzkumu chybná.

Nové vědecké závěry nám nyní servírují překvapivé zjištění, které zpochybňuje rady, které jsme dostávali po dobu více než třiceti let. Výživoví poradci lidem doporučovali, aby omezili konzumaci tuků a raději zvýšili obsah sacharidů v jejich stravě. Chtěli tak snížit počet úmrtí na srdeční choroby.

Toto "nařízení" podle kritiků citelně zasáhlo mlékárenských průmysl v USA a Velké Británii a rada o zvýšené konzumaci sacharidů navíc nepřímo způsobila epidemii obezity. Lidé začali jíst méně másla, tučných sýrů, vyhýbali se více plnotučnému mléku a smetaně, protože se báli škodlivých nasycených mastných kyselin.

Studie o škodlivosti tuků na činnost srdce byly dosud považovány za "zlatý standard"  lékařského výzkumu. Výrobci tedy přišli s různými náhražkami. Nová společná studie vědců ze Skotska a USA však tvrdí, že ta stará byla chybná a vůbec se nezaměřila na ověření výsledků v praxi.

Profesor Iain Broom z univerzity Roberta Gordona ve Skotsku uvedl, že nyní existuje stále více důkazů proti zavedení nízkotučné diety v boji proti onemocnění srdce. "Je načase, aby si vláda Spojeného království "kousnula" do kyselého jablka a zastavila nekontrolovaný experiment, který se za tu dobu stal globálním, a pomohla napravit jeho špatné výsledky," řekl Broom deníku Daily Mail.

Z přezkumu, který se zaměřil na vztah konzumace nasycených tuků a ischemických srdečních chorob, nevyšla žádná spojitost, bez ohledu na to, zda se zkoumaní lidé vyhýbali potravinám s vysokým obsahem tuku nebo upřednostňovali nízkotučnou stravu. Každopádně stále platí staré pravidlo "všeho s mírou". 

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Senioři táhnou ekonomiku, zatímco mladí zůstávají ve školách

Český trh práce se tiše, ale zásadně přepisuje. Zatímco ještě v 90. letech bylo běžné, že lidé končili kariéru krátce po šedesátce a dvacetiletí už měli první zaměstnání, dnes se tyto role obracejí. Mladí zůstávají déle ve vzdělávacím systému, pracovní zkušenosti odkládají. Naopak senioři v důchodovém věku často zůstávají ekonomicky aktivní – ať už z přesvědčení, nebo z nutnosti.