Nemrznoucí směsi: Která mrzne, která voní a která nic nestojí?

Ústřední automotoklub (ÚAMK) se rozhodl otestovat nemrznoucí směsi do ostřikovačů aut. A to opravdu důkladně - z hlediska ceny, vůně i účinnosti. Jak to dopadlo? Přečtěte si výsledky testu.

Ilustrační fotografie
reklama

Hodnotitelé se v testu nemrznoucích směsí zaměřili samozřejmě na to nejdůležitější - jestli opravdu nezamrzají v deklarovaných teplotách do -20 °C pod bodem mrazu. Test prokázal, že tuto podmínku splňují všechny ostřikovače. Všechny vydržely a měly by i v krutých mrazech obstát. Některé ale při této teplotě začínají tvořit malé krystálky.

Který je ale nejlepší? Který se dobře skladuje, vhodně nalévá, hezky voní a je laciný nebo alespoň přiměřeně drahý? Nákup před testem zahrnoval tyto nemrznoucí směsi: Kaufland Dynamic, Carlson Nano, Rox, Sheron, Eni, Screen Wash (sáček), Sheron (sáček).

Ukázalo se, že ne vždy je nejlevnější ta směs, která má nejnižší cenu. Stačilo sáhnout po větším balení a po troše počítání se jako nejlevnější ukázala být směs Rox v pětilitrovém balení (18,99 Kč/ litr). Naopak nejdražší je výrobek Sheron (97,5 Kč/litr).

Motoristé si často stěžovali na nepříjemný alkoholový zápach po použití ostřikovačů. Z testovaných sedmi kusů ale měly tento problém jen dva. Nejhorší byla patrně směs Dynamic, zbývajících pět vonělo naopak velmi svěže a příjemně. 

Testy mrazuvzdornosti byly pochopitelně nejzajímavější a nejdůležitější. Teplotě -17 °C odolaly všechny směsi na výbornou. Při -20 °C by rovněž byly všechny směsi použitelné. Ovšem žádné vyšší mrazy by tyto směsi nevydržely, i když se tím občas na obalu chlubí. Sheraton Screen Wash by například měl odolat i teplotám -32 °C. Ve skutečnosti byly už při -25 °C nepoužitelné všechny vzorky.

Témata: auta | Údržba auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky